OGLASILA SE

Osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić: Ne može se Dejtonski sporazum mijenjati u hodu

Ako ne valja Dejtonski sporazum, onda bi trebalo tražiti drugo rješenje, ali ne vidim da bi drugo rješenje bilo tako dobro kao što je Dejtonski sporazum, kaže ona

Plavšić: Prije 27 godina ne bi povjerovala da neko potpisani međunarodni sporazum može mijenjati u hodu. Srna

E. Ć. / Srna

20.11.2022

Osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić poručila je da je poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini obaveza i da se međunarodni sporazumi ne mogu mijenjati u hodu.

Plavšić je ukazala da je rukovodstvo RS sve vrijeme nastojalo da se sprovodi Dejtonski sporazum, ali da ona sada, nakon 27 godina, ne zna da li još postoje i neki tragovi tog sporazuma.

- Ako ne valja Dejtonski sporazum, onda bi trebalo tražiti drugo rješenje, ali ne vidim da bi drugo rješenje bilo tako dobro kao što je Dejtonski sporazum - rekla je Plavšić Srni povodom 27 godina od potpisivanja ovog mirovnog sporazuma.


Pogrešno smatranje Dejtonskog sporazuma

Ona je primijetila da je pogrešno smatrati da je Dejtonski sporazum dobar samo za Srbe i poručila da bi u BiH trebalo poštovati Dejton.

- I ne (samo) da bi trebalo poštovati, nego je to obaveza - rekla je Plavšić.

Osvrćući se na odnos prema Dejtonskom sporazumu od potpisivanja do današnjih dana, Plavšić je ukazala na paralelu sa Briselskim sporazumom za Kosovo koji je potpisan prije devet godina, a albanska strana još odbija da ispuni svoj dio obaveza.

- Kakve mi to poruke ostavljamo novim generacijama? Prvo se piše o sporazumima, sastanci se drže na međunarodnom nivou i na koncu, kaže – prihvaćen Dejtonski sporazum, prihvaćen Briselski sporazum, i mogla bih naredati još nekoliko sporazuma, a ne sprovode se - rekla je Plavšić.


"Eksperimenti sa sudbinama naroda"

Ona je istakla kako prije 27 godina ne bi povjerovala da joj je neko rekao da se potpisani međunarodni sporazumi mogu tako mijenjati u hodu i da političari mogu biti toliko neodgovorni jer je "užasna stvar praviti takve eksperimente sa ljudskim i sudbinama naroda".

- Zaista bi se trebalo zamisliti šta je to u ljudima. Izgleda da im ratovi najviše odgovaraju, a ne neka mirna rješenja - zaključila je Plavšić.

Ona je primijetila, kako i u životinjskom kolektivu postoje zakoni, a ljudi nisu u stanju da poštuju zakone koji održavaju red, mir i napredak, te ocijenila da bi svi trebali da se zamisle "dokle je došao taj homo sapiens i da li je to kataklizma?".

- Nije to samo ekskluzivno u vezi sa Dejtonskim sporazumom. Dejtonski sporazum i njegovo kršenje je povod da se zamislimo šta je i sa drugim sporazumima, a zovemo se vrsta homo sapiens. "Znači sapiens – pametni čovjek - zaključila je Plavšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.