IZJAVA ZA "AVAZ"

Hrabri Dobojlija koji je spasio djevojku govori za "Avaz": Bila je ljubičasta i smrznuta, skočila je u rijeku Bosnu

Skinuo sam joj jaknu i nju sam zagrlio da probam da je ugrijem, rekao je Katanić za portal "Avaza"

Branislav Katanić: Djevojka je od mosta bila oko 100 metara. PRINTSCREEN / BN

Piše: A. Ovčina

30.11.2022

Branislav Katanić spasio je djevojku iz Gračanice, koja je prije dva dana skočila u rijeku Bosnu. Brzom intervencijom policije i ovog hrabrog građanina, na svu sreću, ona je spašena. Nemili događaj desio se u Doboju.

- Nije to ništa bilo posebno. Ja sam samo išao sa benzinske pumpe gdje sam točio gorivo i išao sam preko most koji se zove "Japanac", u Doboju i vidio sam da je deset ljudi bilo naslonjeno na ogradu i nešto pokazuju rukama. Vidim da su uzbuđeni. 

Meni je bilo odmah jasno da je neko skočio ili pao u vodu. Ja sam ušao u suprotnu traku s automobilom i odmah izašao iz automobila. Djevojka je od mosta bila oko 100 metara. Voda je već odnijela i ja sam vidio da niko ne reaguje. Sa mosta daju neke savjete, "Plivaj lijevo, ne daj se", "Drži se". Ja sam tu možda i opsovao malo, jer u tom afektu nisam razmišljao. Djevojka ne zna ni gdje je ni šta je – prepričava nam Katanić.

Dozivao policiju

Dodao je da je niz kamenje otrčao prema rijeci. Trčao je prema njoj, ali kaže da je nju bilo teško naći, jer je obala zarasla drvećem i žbunjem. Kada je došao do nje, ona je bila dva do tri metra u vodi.

- Nije tu duboka bila voda, ali je ona već bila ljubičaste boje kada sam je izvukao iz vode. Ja nisam vjerovao da onako može biti. Izvukao sam je iz vode. Skinuo sam joj jaknu i nju sam zagrlio da probam da je ugrijem. Ja sam bio u uniformi, inače sam željezničar. Nakon dva-tri minuta čuo sam da je došla policija – izjavio je Katanić za portal "Avaza".


Hrabri spasioci. FACEBOOK

Istakao je da je policija tražila putem gdje se nalaze on i djevojka. Katanić je dozivao policiju i nakon dva minuta policajci su došli i preuzeli djevojku i stavili je u vozilo hitne pomoći.

- Nakon toga sam otišao kući – rekao je on.


Bila pri svijesti

Dodaje da je neko od građana koji su bili na mostu vjerovatno pozvao policiju.

- Ona je bila pri svijesti. Ja sam bio ljut i pitao sam "Zašto djevojko?". Ona je bila već smrzla, mrmljala je i ništa nisam mogao da shvatim – rekao je on za portal "Avaza".

Kazao je da mu je drago što je nekog spasio.

- Kako mi ne bi bilo drago?! Volio bih sresti tu djevojku kad ovo prođe sve, da vidim šta je to bilo. Volio bih da ona bude u redu – zaključio je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.