SARAJEVO

Ambasadorica USAID-a i Marfi se sastali sa članovima Predsjedništva BiH

Pomoćnica administratorice Meki i ambasador Marfi čestitali su članovima Predsjedništva i pozvali ih da povedu BiH novim putem, okončaju politiku podjela i stvaraju bolju budućnost onima koje predstavljaju

Sa današnjeg sastanka. Ambasada SAD / USAID

H. J. I.

30.11.2022

Ambasadorica Erin E. Meki (McKee), pomoćnica administratorice Ureda za Evropu i Evroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i ambasador SAD, Majkl Marfi (Michael J. Murphy) sastali su se danas s novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i Denisom Bećirovićem.

Pomoćnica administratorice Meki i ambasador Marfi čestitali su članovima Predsjedništva i pozvali ih da povedu BiH novim putem, okončaju politiku podjela i stvaraju bolju budućnost onima koje predstavljaju.


U trenutku kada trećina građana BiH - među njima i brojni mladi ljudi - žive van zemlje usljed endemske korupcije, nedovoljnih prilika za karijerni razvoj, političara koji zemljom upravljaju vođeni svojim uskim interesima, te zapaljive političke retorike i izostanka adekvatne reakcije vlasti na stvarne potrebe građana, pomoćnica administratorice Meki je naglasila potrebu za sigurnošću i stabilnošću te razvoj i stvaranje novih prilika u zemlji. Pozvala je Predsjedništvo da bude predvodnik ponovnog uspostavljanja funkcionalne vlasti na svim razinama, proaktivno se suprotstavlja korupciji i transparentno upravlja u interesu javnosti.



Također je potakla članove BiH Predsjedništva da prvenstveno rade na ozdravljenju društva i pomirenju, tako što će ozbiljno shvatiti zajedničku obavezu da svoju zemlju povedu iz prošlosti u budućnost koja će počivat na novim prilikama, stabilnosti, toleranciji i miru.

Pomoćnica administratorice Meki je tokom sastanka ponovno istakla posvećenost Vlade SAD nastavku partnerskih odnosa s BiH posebice na unapređenju vladavine zakona, ljudskih prava i ekonomskih reformi potrebnih za napredak BiH ka euroatlantskim integracijama te sigurnijoj, mirnijoj i naprednijoj budućnosti za sve njene građane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.