ZATRAŽILI POSLANICI

Uskoro jeftinije telefoniranje između EU i zapadnog Balkana

Hitno nam treba jačanje integracija zemalja zapadnog Balkana prema EU, naveli su poslanici

Lakša komunikacija. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O.

1.12.2022

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su od Evropske komisije da pokrene proceduru za ukidanje rominga u telekomunikacionim uslugama između EU i zemalja zapadnog Balkana.

Oni su u pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen (Ursula Von der Leyen) poručili da je predlaganje kandidature za BiH još jedan dokaz da EU zemlje zapadnog Balkana vidi kao pouzdane partnere i da bi pokretanje koraka ka ukidanju rominga značilo dostizanje još jedne važne etape u odnosima.

- Zato pozivamo Evropsku komisiju da hitno predstavi jasnu mapu puta s ciljem ukidanja naknada za roming između EU i zapadnog Balkana, čime bi proširili područje slobodnog od rominga na korist svih evropskih građana. Vrijeme za djelovanje je sada - naglašeno je u pismu.


Jačanje integracija

Kao argument za traženje ovih koraka poslanici su podsjetili na govor Fon der Lejenove u Evropskom parlamentu u septembru povodom rata u Ukrajini, kada je sama navela da bi, osim Ukrajini, roming trebalo ukinuti i zemljama zapadnog Balkana, naglasivši da su one zaslužile da profitiraju od nižih tarifa telefonskih razgovora.

- Hitno nam treba jačanje integracija zemalja zapadnog Balkana prema EU, a korak ka tome bi bilo ukidanje barijera rominga. To bi pomoglo ne samo da se smanji raskorak prema EU, nego bi smanjilo dnevne prepreke s kojima se suočavaju građani zemalja zapadnog Balkana koji žive i rade u EU, često daleko od svojih porodica, jer se suočavaju s visokim cijenama telefonskih razgovora - naglašeno je, pišu Nezavisne novine.

U Regionalnom vijeću za saradnju ističu za "Nezavisne" da pozdravljaju inicijativu evroparlamentaraca i dodaju da se nadaju da će ona dati dodatni podsticaj naporima i aktivnostima na kojima Vijeće radi na ovom pitanju.

Naglašavaju da bi na narednom samitu u Tirani moglo doći do narednih koraka ka smanjenju cijena rominga između EU i zapadnog Balkana.


Historijsko dostignuće

- Vijeće za regionalnu saradnju usko sarađuje s Evropskom komisijom na smanjivanju cijena rominga između EU i zapadnog Balkana još od kada je Regionalni sporazum o romingu na zapadnom Balkanu stupio na snagu, a kojim je od jula 2021. godine ukinut roming u našem regionu. Sve je to dio Akcionog plana za kreiranje zajedničkog regionalnog tržišta, za čiju je koordinaciju i podršku regionalnih aktivnosti zaduženo Vijeće za regionalnu saradnju - kažu oni.

U Evropskoj komisiji su za "Nezavisne" na pitanje o tome šta je do sada urađeno na ukidanju rominga naglasili da je sljedeći korak priprema mape puta za ukidanje rominga između EU i zemalja zapadnog Balkana.

- Ukidanje rominga na zapadnom Balkanu je historijsko dostignuće saradnje između telekoma, ministarstava i nezavisnih regulatornih agencija u regionu, uz podršku Evropske komisije. To je novi korak u digitalnoj transformaciji regiona - istakli su oni.

Ukoliko dođe do dogovora o ukidanju rominga, izvjesno je da će se slijediti postupak koji je bio primijenjen u trenutku donošenja odluke o ukidanju rominga u regionu. Prvo bi bila urađena analiza cijena i troškova, nakon čega bi o tehničkim aspektima razgovarali evropski regulatori, telekom operateri i vlade. Poslije postizanja dogovora, došlo bi do postepenog smanjenja cijena za roming i taj period bi vjerovatno trajao godinu i više dana, nakon čega bi tarife bile potpuno ukinute.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.