SREBRENICA

Povratnici u Luci i Kruševom Dolu spremni za zimu: Snijeg nas više ne smije iznenaditi

Poučeni iskustvom iz ranijih godina, kada su po tri mjeseca bivali zameteni, mještani su na vrijeme pripremili zalihe hrane, lijekova, ogrjeva...

U Luci i Kruševom Dolu živi gotovo 150 ljudi. Avaz

Piše: S. Smajlović

6.12.2022

S dolaskom zime i snijega koji zamete Luku i Krušev Do, sela udaljena 50 kilometara od Srebrenice, nastaju veliki problemi za mještane. Ova sela ostaju odsječena od ostatka općine, a snježni nanosi znaju biti viši od dva metra.

Tada ni teška mehanizacija ne može očistiti put do kraja. 

Zato su mještani ovih sela povoljne vremenske prilike iskoristili kako bi pripremili drva, nabavili neophodne stvari za domaćinstvo, hranu za stoku...


Napuštaju ognjišta

Sela Luka i Krušev Do broje 53 povratničke porodice, odnosno 150 stanovnika koji su tu tokom čitave godine. Do Srebrenice siđu samo kada moraju po penziju, u kupovinu ili da plate račune.

Kako su rekli u razgovoru s reporterom „Avaza“, naučili su da zima zna biti duga i hladna, a snijeg veliki. Još se sjećaju tegoba kada nisu mogli iz sela zbog snijega koji bi paralizirao saobraćaj.

- Poučeni iskustvom iz ranijih godina, kada su ova sela po tri mjeseca bila zametena, mještani se sada na vrijeme pripremaju za zimu i spremaju zalihe hrane, lijekova i drugih potrepština. Ovdje je duga i hladna zima i traje od početka novembra pa sve do maja - kazao nam je Hamo Zulanović, aktivista i prvi povratnik u Luku.


Zulanović: Duga zima. Avaz

On je razočaran i zbog toga što su neki povratnici primorani dići ruke od svega i napustiti obnovljena ognjišta, ali na to ih tjera to što nemaju školu, radna mjesta, zdravstvenu zaštitu, adekvatan put, a i donacija je sve manje.

Krive državnu, entitetsku i lokalnu vlast, koje mnogo obećavaju, a malo čine da se uvjeti života poboljšaju te da se ljudi zadrže na svojim imanjima. Vlastitim i sredstvima šire društvene zajednice u ova dva sela do sada je urađeno po kilometar i po asfaltnog puta.

Duge zimske noći mještani ovih sela provode sijeleći, Lučani idu u Krušev Do i obrnuto. Na sijelima igraju karata, prstena i šah, a žene pletu toplu vunenu odjeću. Kada je veliki snijeg, zajednički čiste prilaze do kuća i štala, a prvo naprave prtinu starim i iznemoglim komšijama. Raduje ih, kako su nam rekli, kada su putevi prohodni zbog dolaska poštara i električara.


Škola bez đaka i učitelja

Škola u Luci postoji, ali u nju ne idu djeca, jer ni učitelji ne žele da dođu u ovo selo zbog zabačenosti. Školu je prije desetak godina obnovila Vlada Crne Gore i ona je danas bez đaka i učitelja. Stoga roditelji ono malo djece što je prispjelo za školu voze u srebreničku školu.

Četverorazredna škola u Podravanju udaljena je 25 kilometara od njihovog sela, no prošle godine je zbog malog broja učenika i ona zatvorena.

Mještane raduje što su dobili imama te im džamije u Luci i Kruševom Dolu služe za vjerske obrede i okupljanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.