U PARIZU 14. 12. 1995.

Na današnji dan potpisan Dejtonski mirovni sporazum

Tim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih

Sa potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. ARHIV

S. S.

14.12.2022

Na današnji dan, 14. decembra 1995. u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je, prema dogovoru 21. novembra iste godine u Dejtonu, u Sjedinjenim Američkim Državama i zvanično prekinut rat u Bosni i Hercegovini.

Tim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih.

Sastavni dio je Ustav BiH

Glavni akteri mirovnih pregovora bili su u konačnici i potpisnici Dejtonskog sporazuma – predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman te srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu. Sve tri države nastale su raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine. Njime je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Bosne i Hercegovine kao države. 

Dva entiteta i tri konstitutivna naroda, zajedno sa ostalima

Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i RS i da je čine konstitutivni narodi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima. Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmjene Ustava BiH.

Dejtonsko ustavno uređenje je okvir funkciosanja moderne BiH, ali predmet brojnih sporenja, obzirom na diskriminacije određenih grupacija, čemu svjedoče i presude Suda u Strazburu. U dosadašnjem periodu nije postojao konsenzus oko izmjena Ustava BiH. Politički jaz među političkim predstavnicima u vezi s izmjenama ustavnog uređenja BiH odrazio se na sve sfere života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.