USVOJENA ŽALBA SNSD-A

CIK sljedeće sedmice donosi odluku o delegatima u Domu naroda BiH iz reda srpskog naroda?

Bila su 82 važeća i jedan nevažeći listić

Sa jedne od sjednica CIK-a. Printscreen

H. J. I.

16.12.2022

Centralna izborna komisija BiH naredne sedmice donijet će odluku o mandatu za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo žalbu SNSD-a, saznaje Srna iz izvora bliskih CIK-u.

Apelaciono vijeće Suda BiH usvojilo je žalbu SNSD-a i ukinulo posljednju odluku CIK-a BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH proglašen važećim.


82 važeća listića

Iz CIK-a su naveli da su im žalbe vraćene na ponovno odlučivanje.

Poslanici Narodne skupštine RS su na posebnoj sjednici 1. decembra odlučili da će delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

Svi poslanici su glasali, odnosno njih 83. Bila su 82 važeća i jedan nevažeći listić.


CIK priznao sporni listić

Na jednom listiću koji je poništen, umjesto u predviđeni kvadratić kraj naziva PDP-a kao stranke, bio je prekrižen naziv te partije.

CIK BiH priznao je taj sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića.

Potom je SNSD 7. decembra predao Apelacionom vijeću Suda BiH žalbu na odluku CIK-a, a Apelaciono vijeće usvojilo je žalbu SNSD-a i ukinulo odluku CIK-a BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH proglašen važećim. CIK-u su žalbe vraćene na ponovno odlučivanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.