SAMOVOLJA

Imenovanje Borjane Krišto: Željko Komšić krši i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH

Članom 38. Poslovnika detaljno je propisana procedura imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Komšić: Očito sprema blokadu. FENA / AVAZ

Piše: Al. Bajramović

21.12.2022

Predsjedništvo BiH sutra bi trebalo razmatrati odluku o imenovanju mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ), a posebno zanimljivi bit će najavljeni potezi člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.


Potreban konsenzus

Komšić je, kako smo i objavili, najprije od kandidatkinje za mandatara tražio da članovima Predsjedništva BiH “predstavi i obrazloži svoj program”, ali je naknadno takav stav ublažio novom najavom da će, ako ta tačka bude na dnevnom redu, imati nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.

On zamjera to što u sporazumu stranaka “osmorke”, HDZ-a i SNSD-a nije preciziran put BiH ka članstvu u NATO.

Međutim, Poslovnikom o radu Predsjedništva nije predviđen nikakav dijalog s kandidatom za mandatara, a pogotovo ne predstavljanje programa rada, tako da je odluka Krišto da ovakve zahtjeve ignorira – očekivana.


Poslovnik o radu Predsjedništva jasno propisuje kako se imenuje mandatar. AVAZ

Članom 38. Poslovnika detaljno je propisana procedura imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara, prema kojoj Predsjedništvo, prije njegovog imenovanja, može započeti konsultacije s predsjedavajućim Predstavničkog doma PSBiH i njegovim zamjenicima ili predstavnicima političkih partija koje participiraju u Predstavničkom domu PSBiH, ali ne i s kandidatom za tu poziciju.


Ide preglasavanje

Nakon eventualnih konsultacija predsjedavajući saziva vanrednu sjednicu čiji dnevni red sadrži samo jednu tačku, glasanje o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara.

- U postupku imenovanja svaki član Predsjedništva može predložiti jedno ime.

Predsjedništvo nastoji konsenzusom donijeti odluku o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ako se ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva ipak mogu imenovati predsjedavajućeg - navedeno je u Poslovniku o radu Predsjedništva BiH.

Želi sve blokirati

Komšićevo obrazloženje zbog čega traži “odgovore na nekoliko pitanja” o NATO putu politički analitičar i profesor Enver Kazaz smatra veoma licemjernim, jer su upravo Komšić i Izetbegović s Dodikom dogovorili zaustavljanje tog procesa.

- Ovog puta, kad je vlast veoma brzo dogovorena, i to na programskoj osnovi, Komšić se ponaša kao da će pokušati blokirati formiranje Vijeća ministara - kazao je Kazaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.