NOVI DOKAZI

Njemački dokumenti otkrivaju: Tuđman je 1991. pred Kolom zagovarao podjelu BiH

Tuđman je izjavio da su tadašnje (i današnje) “granice BiH povijesno i geopolitički apsurdne”, za šta je krivio komuniste

Tuđman s Helmutom Kolom. Twitter

Piše: D. Hadžović

22.12.2022

Dopisnik njemačkog uglednog lista Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) za Balkan Mihael Martens (Michael Martens), inače i autor biografije Ive Andrića, objavio je preslike njemačkih službenih dokumenata koji se bave prvim susretom tadašnjeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla (Helmut Kohl) i predsjednika Rrepublike Hrvatske Franje Tuđmana u julu 1991.


Malo iznad uvredljivog

Sastanak je održan svega nekoliko dana nakon što je Sabor Hrvatske proglasio nezavisnost, ali Hrvatska je tada i dalje bila bez međunarodnog priznanja.

Dokumenti između ostalog otkrivaju da je Tuđman već u tom prvom susretu s Kolom i njegovim ministrom vanjskih poslova Hansom Ditrihom Genšerom (Hans-Dietrich Genscher) zagovarao podjelu Bosne i Hercegovine.

Martens ističe da je Tuđman preko različitih predsjednika mjesecima pokušavao doći do Kohla.

Martens ističe da su Nijemci odlučili za Tuđmana pripremiti najmanji mogući protokol, koji opisuje kao “samo malo iznad nivoa uvrede”. Nije bilo crvenog tepiha, počasne garde niti hrvatske zastave. Uobičajeno je bilo da posjetitelji spavaju u rezidenciji njemačke vlade, ali Tuđmanu to nije bilo ponuđeno, već je spavao u hotelu.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova (Auswärtiges Amt) je naglašavalo kako se ne smije nikako dozvoliti da se Tuđmanov susret s Kolom tumači kao priznavanje nezavisnosti Hrvatske, s obzirom da je tada Njemačka se i dalje formalno protivila raspadu Jigoslavije.

Njemačka ambasada u Beogradu je pripremila Tuđmanovu biografiju i psihološki portret. Iz teza za razgovor koje su pripremili Nijemci jasno je da Njemačka uopće nije bila žestoki podržavatelj nezavisnosti Hrvatske u ljeto 1991., već je i dalje radila na očuvanju Jugoslavije, navodi Martens, pozivajući se na službene dokumente.


Otvaranje pitanja granica

Genšeg je pak pripremio izjavu u kojoj Tuđmanu naglašava da Njemačka nikako neće podržati podjelu BiH, s obzirom na to da su strani mediji, uključujući i FAZ, već pisali o toj Tuđmanovoj fiksaciji. Stručnjaci iz Auswärtiges Amta su Genšeru pripremili i pitanje o “fašističkoj prošlosti Hrvatske” te sugestiju da se hrvatskim Srbima treba ponuditi autonomija “kako bi se psihološki smanjilo veliko nepovjerenje” u HDZ-ovu vlast.

Prema memorandumu koji je sažeo teme razgovora između Tuđmana i Genšchera, Tuđman je zagovarao podjelu BiH.

Tuđman je izjavio da su tadašnje (i današnje) “granice BiH povijesno i geopolitički apsurdne”, za šta je krivio komuniste. Pozivao se na Banovinu Hrvatsku te tvrdio da se Evuropa treba uključiti u “rješavanje problema Bosne i Hercegovine”, i to tako da se “uzme u obzir historijska podjela Balkana na Zapadno i Istočno Rimsko carstvo”, ali i dogovor između Staljina i Čerčila (Churchilla) o podjeli sfera utjecaja. Tuđman je postojanje BiH smatrao “glavnim problemom” te je htio o tome pregovarati sa Srbijom pod pokroviteljstvom SAD-a i Europe.

No, njemački dokumenti koje je novinar FAZ-a objavio na Twitteru samo su još jedan dokaz Tuđmanove opsesije podjelom BiH. On je o tome, uostalom, javno govorio godinama, a onda je vodio i takvu politiku.

U memorandumu koji su službenici njemačkog Auswärtiges Amta pripremili za Genšera se pak ističe kako je njemački stav da “svako ko propituje tuđe granice automatski propituje i svoje”. Drugim riječima, Nijemci su upozorili Tuđmana da ne otvara pitanjepodjele BiH, jer tako bi dao i argumente srpskoj strani za podjelu Hrvatske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.