KAKO JE AVAZ I NAJAVIO

Predsjedništvo imenovalo Borjanu Krišto: Propao Komšićev pokušaj blokade Vijeća ministara BiH!

Komšić je želio preuzeti ovlasti Predstavničkog doma Parlamenta BiH, institucije koja je jedina nadležna za saslušanje ekspozena novog predsjedavajućeg Vijeća ministara

Sa današnje sjednice Predsjedništva BiH. Avaz

Piše: A. Kukić

22.12.2022

Na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH danas je imenovana Borjana Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH. 

Iako je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, po nalogu SDA želio zaustaviti imenovanje Vijeća ministara BiH, njegov pokušaj je propao. 

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BIH i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović glasali su za imenovanje Krišto. 

Željko Komšić je bio protiv.

Kako je "Avaz" ranije objavio, Komšić je želio preuzeti ovlasti Predstavničkog doma Parlamenta BiH, institucije koja je jedina nadležna za saslušanje ekspozea novog predsjedavajućeg Vijeća ministara. 

Pored toga, Komšić osim što je želio preuzeti ingerencije državnog Parlamenta, prekršio je i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH u kojem je jasno navedeno da nije predviđen nikakav dijalog s kandidatom za mandatara, a pogotovo ne predstavljanje programa rada, tako da je odluka Krišto da ovakve zahtjeve ignorira – bila očekivana.

Borjana Krišto: Prošla potrebne provjere Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kao i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). HMS

Inače, članom 38. Poslovnika detaljno je propisana procedura imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara, prema kojoj Predsjedništvo, prije njegovog imenovanja, može započeti konsultacije s predsjedavajućim Predstavničkog doma PSBiH i njegovim zamjenicima ili predstavnicima političkih partija koje participiraju u Predstavničkom domu PSBiH, ali ne i s kandidatom za tu poziciju.

Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potom se odmah Odluka o imenovanju dostavlja na odobravanje. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Ranije je članica HDZ-a BiH Borjana Krišto, kao kandidatkinja koalicije stranaka “osmorke”, HDZ-a i SNSD-a za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, prošla potrebne provjere Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kao i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja je utvrdila da nema smetnji da bude imenovana na tu poziciju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.