NOVI GAF

Ministarstvo Naide Hota-Muminović Novu godinu proglasilo samo katoličkim praznikom

S kojim pravom je ministarstvo Naide Hota-Muminović odlučilo društvo i konfesije u BiH podijeliti na tri kalendara, s obzirom da Bosna i Hercegovina zvanično slijedi greogrijanski kalendar, uključujući sva tri konstitutivna naroda i ostale?

Ministrica Naida Hot-Muminović: 1. januara pada katolička Nova godina. Avaz

Piše: D.Hadžović

24.12.2022

Ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović prethodnih dana pažnju javnosti je privukla svojom reakcijom ili tačnije gotovo nedostatkom iste na skandalozan slučaj presuđenog nastavnika pedofila Samira Alihodžića koji je nakon pravnosnaže presude od godinu dana zatvora koju je otkupio za novac, vraćen na posao u školu.

Osim jednog šturog saopštenja, ministrica nije smatrala za shodno da se aktivnije pozabavi ovim slučajem, a vjerovatno je samo  halabuka medija i protest roditelja u konačnici spriječio da pedofil zaista nastavi obavljati posao nastavnika.

Danas smo pak otkrili novi biser koji dolazi iz kuhinje ministarstva koji predvodi Naida Hota-Muminović.

Naime, na stranici ministarstva objavljen je kalendar za narednu školsku godinu, uz navođenje praznika. Prema ministarstvu obrazovanja KS, 1. januar označen je kao "katolička Nova godina". Pored "katoličke" navedene su pravoslavna i Hidžretska nova godina.

Ostaje pak nejasno po kojoj logici stvari je prvi januar katolički praznik.Vjerski praznici prema kantonalnom Ministarstvu obrazovanja. Screenshot

Bosna i Hercegovina nalazi se u zoni svijeta i civilizaciji u kojoj se koristi gregorijanski kalendar po kojem Nova godina pada prvog januara.  Iako je ovaj kalendar dobio naziv po papi Grguru i vrijeme mjeri od rođenja Krista, njega odavno već ne slijede samo katolici, nego veći dio svijeta. Također, ovaj kalendar slijede i desetine drugih konfesija širom svijeta.

Vjerski praznici u Katnonu Sarajevo. Screenshot

S tim po kojoj logici Ministarstvo označava Novu godinu kao katolički praznik?

I možda još važnije, kojom logikom i s kojim pravom je ministarstvo Naide Hota-Muminović odlučilo društvo i konfesije u BiH podijeliti na tri kalendara, s obzirom da Bosna i Hercegovina zvanično slijedi jedan, greogrijanski kalendar, uključujući sva tri konstitutivna naroda i ostale?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.