ŽIVOT U OTROVNOM OBLAKU

Šta građani kažu o zagađenju zraka: "Za svojih 56 godina života u Sarajevu nisam doživio nešto ovakvo"

Mnogi imaju zdravstvene smetnje, ja nemam, ali ipak nosim masku, stariji sam, a i korona još nije iščezla, kazao je Vilić

Vilić i Ramić: Loše po zdravlje. Avaz

Piše: N. Ć.

25.12.2022

Sarajevo je i proteklih dana bilo na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu, a indeks kvaliteta zraka bio je iznad 250. Naročito loša situacija bila je u petak ujutro, kada je vidljivost bila smanjena na nekoliko metara, dok su se u smrdljivom i nezdravom zraku gušili stanovnici.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS proglasilo je epizodu “Upozorenje” za područje općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Vogošća i Ilijaš.

Štetan utjecaj

- Epizoda "Upozorenje" podrazumijeva zabranu održavanja organiziranih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama. Stanovništvu se savjetuje da boravak na otvorenom prostoru svede na minimum, a pri boravku na otvorenom preporučuje se korištenje zaštitnih maski s odgovarajućim filterima, kako bi se ublažio štetan utjecaj zraka na zdravlje. Tokom epizode "Upozorenje" zabranjeno je izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom prostoru, kao i saobraćaj za teretna motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tona na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu, na potezu od Baščaršije do Nedžarića - rekao je za „Avaz“ ministar Enver Hadžiahmetović.

Hadžiahmetović: Nove mjere. Arhiv

Svake godine

Sarajevski pulmolog Edo Selimić za "Avaz" je kazao da je ova pojava gotovo uobičajena svake godine te da se nalazimo u katastrofalnoj pat-poziciji.

- Magla snižava postotak kisika u zraku za nekih 10 posto, a kada na to dodate sitne čestice i hemijska jedinjenja koja nastaju spaljivanjem, onda je to katastrofa. Boravak u kući izlaže nas drugom riziku, jer se ne otvaraju prozori i balkoni, ne pušta se novi zrak u prostor zbog smoga izvana. U taj prostor vam dolaze ljudi potencijalno s nekom virusnom infekcijom. Puno lakše ćete oboljeti u takvom ambijentu, tako da je to baš jedan ružan začarani krug, iz kojeg je u ovom trenutku teško izaći. Da je to čista magla, pa uredu, ali vi se disanjem trošite u tom prostoru pa morate povećati koncentraciju kisika, ali ne možete, jer je vani katastrofa - kazao je Selimić.

Selimić: Teška situacija. Avaz

Riječ građana

Vilić: Hitna reakcija. N. Ćorović

- Za svojih 56 godina života u Sarajevu nisam doživio ovakvo zagađenje. Naše vlasti trebaju hitno nešto poduzeti, kao što se radi u ostalim gradovima u Evropi, poput bolje izgradnje stambenih objekata i na adekvatnijim lokacijama. Cirkulacija zraka mora biti dobra. Mnogi imaju zdravstvene smetnje, ja nemam, ali ipak nosim masku, stariji sam, a i korona još nije iščezla - rekao je Zijad Vilić.

Ramić: Dugogodišnji problem. N. Ćorović

- Ovo je dugogodišnji problem u našem gradu, a mislim da je glavni razlog nelegalna gradnja pojedinih objekata. Uzimam godišnji u ovom periodu i maksimalno se pazim, izbjegavam izlaziti dok je zrak zagađen u ovolikoj mjeri. Mislim da vlasti u KS moraju uvesti strožiju kontrolu na tehničkom pregledu kada su u pitanju motorna vozila - kazao je Alen Ramić.

Baotić: Kupio sam filtere jer imam malu djecu. N. Ćorović

- Zagađenost utječe na naše zdravlje i dišni sistem. Rješenje vjerovatno postoji, ali je problem što smo u kotlini. Vlasti trebaju uzeti u obzir solarne panele, obnovljive izvore energije, a pokušavam se maksimalno zaštititi, kupio sam filtere jer imam malu djecu - kazao je Darko Baotić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.