ISTRAŽIVANJE GOOGLEA

Šta se najviše pretraživalo u 2022. godini: Bh. građane zanima zašto štucaju i kad je Bajram

Definitivno, na globalnom nivou najviše pažnje je privukla smrt kraljice Elizabete

Izvještaj Googlea za 2023. godinu. Printscreen

Piše: E. A.

24.12.2022

Google je objavio izvještaj o tome šta su korisnici ove platforme najviše pretraživali i koje su to teme bile najinteresantnije. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, korisnici su najviše pretraživali kako glasati u 2022. godini. Ovo je i razumljivo, s obzirom na to da su u oktobru održani opći izbori.


Stanje u Ukrajini

Bh. korisnike je, također, zanimalo kada je Bajram 2022., budući da se svake godine datum ovog blagdana pomjera pa su željeli provjeriti na koji se tačno dan obilježava. Zanimljivo je i to što postoje pretraživanja poput “zašto štucamo“, ali i “jesam li sama na ovom svijetu“.

Također, tu su i pravopisne nedoumice, pa su korisnici pretraživali i to li je ispravno “trebala bih” ili “trebala bi”.

Kada je riječ o državama regiona, Hrvatska je najviše pretraživala pojmove vezane za Ukrajinu i stanje u toj zemlji. Osim toga, Hrvate je najviše zanimao i Matej Periša, čiji je slučaj pratio čitav region. Također, u Hrvatskoj su pretraživani Mislav Bago i Aki Rahimovski, ali i Svjetsko prvenstvo u Kataru te utakmica između Hrvatske i Francuske.

Jedan događaj

Definitivno, na globalnom nivou najviše je pažnje privukla smrt kraljice Elizabete (Elizabeth), a prema pretraživanju prije ove vijesti jeste situacija s Ukrajinom.

Također, još jedan događaj za koji se može reći da ga je čitav svijet pratio jeste suđenje Džoniju Depu (Johnny Depp) i Amber Hard (Heard).

Džoni Dep najtraženiji

Najpretraživanija osoba je upravo Džoni Dep, dok je Amber Hard bila treća na toj listi. Vil Smit (Will Smith) bio je druga osoba koja je najčešće ukucavana u Google pretraživač, a Vladimir Putin i Kris Rok (Chris Rock) četvrta odnosno peta. Od sportista, korisnike ovoga pretraživača najviše su zanimali Novak Đoković, Rafael Nadal, Serena Vilijams (Williams), Manti Teo i Šon Vajt (Shaun White).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.