AVAZ NA LICU MJESTA

Turisti uživaju u čarima Baščaršije i zvuku neobičnog instrumenta

Naša ekipa razgovarala je sa gostima iz Slovenije, Italije, Brazila, Sjedinjenih Američkih Država i Grčke i svi su oduševljeni Sarajevom

Piše: N. Ć. - E. Ma.

26.12.2022

Veliki broj turista praznike provodi u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Atmosfera iz centra grada - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

Sunce je danas konačno obasjalo Sarajevo, a ulice su prepune šetača. Primjetan je i veliki broj turista u centru grada koji uživaju u prazničnim čarima.  

Ekipa "Avaza" razgovarala je sa turistima iz Slovenije, Italije, Brazila, Sjedinjenih Američkih Država i Grčke. 

I oni su za uspomenu željeli napraviti fotografiju ispred okićene Gradske tržnice.

Grad je prelijepo okićen

Delvisa i Alen Rizvić iz Slovenije kazali su da su oduševljeni gradskom atmosferom. 

- Sunce je konačno razbilo onu maglu i smog, pa smo odlučili vrijeme iskoristiti za šetnju. Grad je jako lijepo okićen, velika je gužva, a cjelokupna atmosfera nam se dopada. Tu smo još sutra i nadamo se da ćemo opet doći na proljeće - kazali su Delvisa i Alen koji su čitateljima "Avaza" poželjeli sretne praznike.

Anita i Maks iz Italije. N. Ćorović

Čari Baščaršije

Anita i Maks (Max) došli su iz Italije, a oduševila ih je Baščaršija.

- Došli smo iz Milana, imali smo dvije opcije da izaberemo kada smo se odlučili na putovanje. Birali smo između Hrvatske i BiH, ali na kraju smo odlučili posjetiti Sarajevo zbog mješavina kulture i tradicije. Uživali smo u slasticama sa Baščaršije, kupili smo poklone, razne suvenire i deserte iz neobično ukrašenih radnji. Od svih gradskih mjesta, najviše smo uživali u vremenu provedenom na Baščaršiji, tu se najviše osjeti prazična atmosfera - kazali su Anita i Maks.

Miška, Luis, Anastazija, Valadis i Kristijan sa vodičem. N. Ćorović

Sretno Sarajlije

Ispred Katedrale Srca Isusova, sreli smo grupu turista koji dolaze iz Brazila, USA, i Grčke.

- Prvi dan smo u obilasku, i možemo reći da istinski uživamo. Tek trebamo da obiđemo lokacije sa našim turističkim vodičem. Ono što smo do sada primjetili jeste sjajna praznična atmosfera, velike gužve, neobične zgrade, kao i miris hrane na ulicama. U Novoj godini svima želimo puno mira, sreće, ljubavi i naravno dobre zabave. Sretno Sarajlije - poručili su zajedno Miška (Mishka), Luis, Anastazija, Valadis i Kristijan (Christian). 

Ana iz Engleske poželjela mir i zdravlje građanima Ukrajine i BiH. N. Ćorović

Veliku pažnju građana privukla je Ana iz Engleske koja svira neobični instrument - hang pang.

- Instrument koji sviram porjeklom je iz Švicarske, a zove se hang pang. Veoma je delikatan, i svira se umjereno, sa puno strpljenja, opušta me. Nastojim obići što više država, i za to skupljam novac. Ide Nova godina i nisam toliko uzbuđena zbog stvari koje su se izdešavale tokom godine. Najviše me pogodio rat u Ukrajini jer moji korijeni su iz te zemlje. Želim da to konačno stane, a građanima BiH želim mir i zdravlje - poručila je Ana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.