SREBRENICA

Nema rezervacija ni u ugostiteljskim objektima: Bez organiziranog dočeka i zabave za Novu godinu

Izdvojena minimalna sredstva za ukrašavanje grada

Ukrašena jelka u centru grada. Avaz

S. Smajlović

28.12.2022

Zbog budžetskih ušteda ove godine Općina Srebrenica izdvojila je minimalna sredstva za ukrašavanje grada, a većinom će se koristiti i stari ukrasni predmeti.

Lokalna zajednica ove godine, osim ukrašavanja grada, neće organizirati novogodišnji doček na otvorenom, što je bila praksa proteklih nekoliko godina.

Neće biti ni tradicionalne čajanke Srebreničana i dijaspore, koja je do prije četiri godine bila organizirana kod devastiranog Lovačkog doma, iznad Srebrenice. 


Grad izumire

Tu su se učesnici čajanke posljednji dan u godini, tačno u 12 sati, okupljali, družili, pjevali, igrali, a zatim bi prošetali gradom. Novogodišnje slavlje bilo bi nastavljeno u restoranu Kulturnog centra. Nažalost, toga više nema u ovom gradu koji iz godine u godinu izumire.

Ni malobrojni srebrenički ugostitelji ništa ne nude za novogodišnje praznike jer, kako su nam rekli, mali je broj građana koji Novu godinu žele dočekati u restoranima. Nemaju ugovorenih rezervacija te će posljednju noć ove godine raditi skraćeno.


S posljednje čajanke ispred Lovačkog doma. Avaz

Osim što zima prolazi bez sadržaja, ni srebrenička ljeta nisu kao što su nekada bila. Nakon 11 godina ukinut je jedan lijep srebrenički brend, manifestacija „Kao nekad prije“, koja je svakog ljeta okupljala lokalno stanovništvo, ali i Srebreničane rasute po cijelom svijetu.

Manifestacija je najčešće organizirana u devastiranim objektima Lovačkog doma, Gradske kafane i Pivnice, gdje su se nekada družili Srebreničani.


Razbijala sve barijere

Faruk Smajlović, jedan od organizatora ove manifestacije, za „Avaz“ je rekao da je sve krenulo u avgustu 2009. godine, kada su obnovljeni srebrenički bendovi „Stari grad“ i „Afera“ dali ideju i organizirali prvu manifestaciju „Kao nekad prije“.

- Šteta je što je manifestacija „Kao nekad prije“ ugašena, koja je razbijala sve političke, nacionalne, vjerske i druge barijere. Ona je krčila put bolje budućnosti svih onih koji danas žive u ovom gradu, ali i onih koji povremeno dolaze - istakao je Smajlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.