ČEČENI NA GP MALJEVAC

Iz MUP-a Hrvatske za "Avaz": Demantujemo da je zbog povećanog broja ruskih državljana zatvoren granični prijelaz

Isto tako odbacujemo insinuacije da se pristup sistemu azila omogućava samo pojedinoj kategoriji ruskih državljana i to određene konfesionalne pripadnosti, rekli su iz MUP-a Hrvatske

Čečeni na graničnom prijelazu Maljevac. AVAZ / ADEMIR VELADŽIĆ

Piše: A. Ovčina

27.12.2022

Čečeni su već tri dana na graničnom prijelazu Maljevac, a tu su došli u nadi da će moći ući u Evropsku uniju, u Republiku Hrvatsku. Ovi ruski državljani bježe iz svoje domovine zbog straha od mobilizacije za učešće u ratu s Ukrajinom.

Kako je za portal "Avaza" rečeno iz MUP-a Hrvatske, svaka osoba koja pristupi na granični prijelaz Hrvatske i legitimira se može podnijeti zahtjev za azilom odnosno međunarodnom zaštitom.

Kako navode, ista procedura se primjenjuje i prema ruskim državljanima koji pristupe graničnoj kontroli.

- Republika Hrvatska do sada nikome ko je zatražio međunarodnu zaštitu nije odbila ulazak u Republiku Hrvatsku. Prema svim osobama koje su u Republici Hrvatskoj, koje su u skladu s međunarodnim i nacionalnom pravom, na graničnom prijelazu zatražile međunarodnu zaštitu, nezavisno o njihovom etničkom porijeklu, omogućeno je provođenje postupka nadležnih tijela Republike Hrvatske – kazali su za portal "Avaza".

Iz MUP-a Hrvatske navode da su tokom ove godine evidentirali povećan broj državljana Rusije koji su podnijeli zahtjeve za međunarodnom zaštitom.


Azilni sistem

- Međutim, demantiramo da je zbog toga bio ili da će biti zatvoren bilo koji granični prijelaz Republike Hrvatske kao i da će ikom biti odbijena mogućnost izražavanja namjere za međunarodnom zaštitom, odnosno azilom. Isto tako odbacujemo insinuacije da se pristup sistemu azila omogućava samo pojedinoj kategoriji ruskih državljana i to određene konfesionalne pripadnosti – ističu za portal "Avaza".

Pomenuli su da skreću pažnju da je azilni sistem Republike Hrvatske u isključivoj nacionalnoj nadležnosti hrvatske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, stoga ne može biti predmet saradnje ili "nesuglasica" hrvatske i bosanskohercegovačke policije, dodaju.

- Međutim ovdje je važno napomenuti da ruski državljani u Bosnu i Hercegovinu dolaze legalnim putem preko zračnih luka u Sarajevu i Tuzli, stoga napominjemo da sve treće zemlje koje imaju status kandidata za EU, a BiH je zemlja kandidatkinja od 15. prosinca 2022. godine, imaju obavezu uskladiti svoj vizni režim s viznim režimom EU pa se navedeno odnosi i na BiH – rečeno je.



Pridržavanje Odluke

Dalje navode da povećani broj osoba koje na graničnom prijelazu Maljevac pristupaju graničnoj kontroli i izražavaju namjeru za međunarodnom zaštitom može eventualno uticati na gužve i smanjenje protočnosti prometa, budući da sve namjere moraju biti obrađene po propisanoj proceduri s raspoloživim kapacitetima, posebno ukoliko se, kao danas, radi o većoj skupini osoba.

- Ujedno napominjemo da se Republika Hrvatska prilikom provjere ruskih putnih isprava na graničnim prijelazima pridržava Odluke Evropskog parlamenta i Vijeća od 14. decembra 2022. godine o neprihvatanju putnih isprava Ruske Federacije izdanih u Ukrajini i Gruziji. Navedena Odluka je akt koji se temelji na Šengenskoj (Schengenskoj) pravnoj stečevini ili je na drugi način s njom povezan, a brza primjena mjera predviđenih predmetnom Odlukom osigurana je u svim državama članicama Evropske unije sljedećeg dana od dana objave Odluke u Službenom listu Evropske unije – rečeno je za portal "Avaza" iz MUP-a Republike Hrvatske.

GP Maljevac danas u 16:52 sati. PRINTSCREEN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.