USPOSTAVLJENA 2004. GODINE

UIO u 2022. godini prihodovala rekordnih 9,9 milijardi maraka

Prisutni na svečanosti su se podsjetili davne 2004. godine kada je uspostavljena Uprava za indirektno oporezivanje

Rezultati koje je UIO postigla u prethodnim godinama dali su ovoj instituciji status jedne od najvažnijih institucija u BiH. UIO

E. T.

29.12.2022

Uprava za indirektno oporezivanje obilježila je danas u Banjoj Luci 19. godišnjicu rada. Tom prilikom direktor UIO dr. Miro Džakula dodijelio je nagrade službenicima Uprave koje je za poseban doprinos u radu u 2022. godini odabrala Komisija za obilježavanje dana UIO.

Prisutni na svečanosti su se podsjetili davne 2004. godine kada je uspostavljena Uprava za indirektno oporezivanje, činjenice da su prvi službenici u ovoj instituciji bili u kancelarijama bez namještaja i potrebne tehničke opreme, te da su u takvim uslovima radili na pripremi prvih zakona o PDV-u i akcizama u Bosni i Hercegovini.

Međutim, rezultati koje je UIO postigla u prethodnim godinama dali su ovoj instituciji status jedne od najvažnijih institucija u BiH. Tako i ova, 2022. godina, donosi nove rekordne prihode od indirektnih poreza, konkretno 9,9 milijardi KM, što je za oko 1,5 milijardi više u odnosu na 2021. godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.