UPOZORENJA

Iz Hitne pomoći KS uputili apel građanima: Petarde izazivaju teške povrede

Najčešće se radi o povredama ruku, i to u obliku opekotina, ali i s raznim ranama, kazala je prim. dr. Hanjalić

Pirotehnička sredstva: Njihova upotreba je prekršajno djelo. Ilustracija

Piše: A. Kukić

30.12.2022

Kako se bliži Nova godina, tako raste pomama za kupovinom pirotehničkih sredstava poput petardi i raketa, a nepravilno rukovanje njima može biti opasno i po život. Međutim, najviše od svega zabrinjava činjenica što ta sredstva sve više koriste maloljetne osobe, često i osnovnoškolci.


Puno posla

Prim. dr. Jasmina Hanjalić iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo kazala je za “Avaz” da i ove godine upućuju apel sugrađanima da ne upotrebljavaju pirotehnička sredstva.

- Ona su potencijalna opasnost od povređivanja, naročito ruku, lica, a čak može doći do oštećenja očiju i sluha - upozorila je dr. Hanjalić.

Iako je upotreba pirotehničkih sredstava prekršajno djelo, svjedoci smo da to građani zanemaruju te za vrijeme praznika ljekari imaju pune ruke posla.

- Imali smo razne slučajeve, pa i značajne povrede. Najčešće se radi o povredama ruku, i to u obliku opekotina, ali i s raznim ranama. Srećom, ne dođe do otkidanja prstiju, što se, također, može desiti. Imali smo slučaj povrede oka od te vatre, a naglašavam da se može oštetiti prednji sloj oka i onda to izaziva komplikacije, pa i operacije - objasnila je doktorica.

Kako je dodala, petarde su posebno opasne za malu djecu.


Slabi refleksi

- Oni imaju slabije reflekse, odjednom žele upaliti nekoliko petardi da bi im efekt bio veći. Zatim, imamo i rakete koje, kad eksplodiraju, izazivaju velike detonacije i zvukove. Plaše čak i nas, ljude koji smo preživjeli rat i još se sjećamo tih detonacija, ali i životinje. Masa ljudi mi je rekla da se kućni ljubimci iz straha podvuku pod ležajeve zbog zvuka petardi - kazala je dr. Hanjalić.

Kazne od 300 do 1.200 KM

- Onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo. U slučaju činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreći novčane kazne za počinioce u iznosu od 300 do 900 KM, a za roditelje, odnosno usvojioce ili staratelje maloljetnih prekršilaca od 400 do 1.200 KM - saopćeno je iz MUP-a KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.