PRAZNICI

Sveta božićna liturgija služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu

Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik

Sveta božićna liturgija služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu. Anadolija

Piše: E. Ma.

7.1.2023

Sveta arhijerejska liturgija kojom su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti koji poštuju julijanski kalendar dočekali najradosniji hrišćanski blagdan jutros je služena u crkvama širom Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Sveta liturgija jutros je održana i u Sabornom hramu u Sarajevu. Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik.

Svetu arhijerejsku liturgiju, povodom pravoslavnog Božića, služio je danas u Sabornom hramu u Sarajevu mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U poslanici patrijarha Porfirija, koju je pročitao protojerej stavrofor prof. dr. Vladimir Stupar, istaknuto je da je tajna Božića sadržana u beskrajnom smirenju Prevečnoga koji se rodio kao djetence i dozvolio da ga dodirnemo, a umalo, po svezloj zamisli Irodovoj, i povrijedimo.


Sveta božićna liturgija služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Navedeno je da, ne mareći za ljudske slabosti, Sin Božji očekuje našu ljubav i omogućuje nam da ga zagrlimo, tako smo o Božiću pozvani da budemo sudionici njegovog odrastanja u ovome svijetu kako bismo uzrasli u mjeru rasta punoće Hristove.

- Braćo i sestre, ako se opredijelimo da budemo oblikovani Tajnom ljubavi i smirenja, projavljenom u Događaju Rođenja Hristova, preobrazit će se i sve oko nas. Čestitajući vam Božić i Novu 2023. godinu dobrote Gospodnje, želimo vam svako istinsko dobro i neotuđivu radost od Bogodeteta Hrista, uz sveradosni božićni pozdrav: Mir Božji - Hristos se rodi - poručeno je, između ostalog, u božićnoj poslanici Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom sinoć je, povodom Badnje večeri, služio večernje u Staroj pravoslavnoj crkvi, koja se nalazi nedaleko od Baščaršije, nakon čega je obavljeno nalaganje badnjaka.

Molitvom i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Božić je praznik cijele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

Pravoslavni vjernici Božić obilježavaju od pamtivijeka, a badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak.

Uz drvo se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna. Obavezno je i unošenje slame, a na taj način se prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.