MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Selmo Cikotić: Obavještajni podaci ukazuju da u BiH dolaze Wagnerovci, šta radi OSA!?

To su manje-više ekstremne i radikalne grupe, koje su duže vrijeme prisutne na ovom prostoru i očekujemo da će i 9. januara biti tu, rekao je Cikotić

Cikotiž: To su manje-više ekstremne i radikalne grupe. AVAZ

A. O. / RSE

9.1.2023

Obavještajni podaci ukazuju na to da će obilježavanju Dana RS, 9. januara, prisustvovati pripadnici ruske plaćeničke Wagner grupe, Ravnogorskog četničkog pokreta i članovi ruskog moto-kluba Noćni vukovi.

Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministra sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ističući da se radi o podacima obavještajnih i sigurnosnih struktura.

- To su manje-više ekstremne i radikalne grupe, koje su duže vrijeme prisutne na ovom prostoru i očekujemo da će i 9. januara biti tu. Koliko znam, niko od njih to nije zvanično najavio - kazao je Cikotić.


Poduzimanje mjera

U RS entitetu u Bosni i Hercegovini, obilježava se 9. januar kao Dan RS, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj datum u dva navrata proglasio neustavnim.

Centralna proslava uz svečani defile bit će održana u Istočnom Sarajevu, za razliku od ranijih godina kada se 9. januar obilježavao u Banja Luci. Cikotić je u petak, 6. januara, uputio pismo komandantu EUFOR-a u BiH Antonu Veseliju (Wesselyju), u kojem upozorava na sigurnosne prijetnje povezane sa obilježavanjem 9. januara na području Istočnog Sarajeva.

U pismu je tada naveo da dostupne informacije obavještajnih i sigurnosnih struktura upućuju na "moguće prisustvo nekoliko radikalnih i ekstremističkih grupa iz entiteta RS, Srbije i Rusije".

Podsjetio je i na reakcije udruženja veterana u Kantonu Sarajevo koje smatraju ovaj događaj neprihvatljivim, s obzirom na to da je obilježavanje ovog datuma proglašeno neustavnim.

Cikotić je rekao da očekuje da "EUFOR poduzme mjere za osiguranje zakonskog i ustavnog funkcioniranja svih institucija, kao i mira i sigurnosti u BiH", kaže se u saopćenju.

Umjesto da Cikotić spriječi njihov ulazak, a OSA-e u tome, što bi trebala da svoj doprinos, SDA ov ministar nas obaviještava da dolaze radikalne grupe. Ovim šalje poruku da OSA ne radi svoj posao. Posao OSA jeste da nakon operativnih saznanja i podataka o tome obavijesti nadležne, kako bi se ulazak u zemlju zabranio, a ne javnost upoznala s dolaskom.


Donijeta deklaracija

- Upozorio sam na njihovo prisustvo zato što smatram da je bolje da se prevenira, a ne eventualno prepusti da nekakve organizacije građana uspostavljaju red. EUFOR je pojačao aktivnosti nadzora situacije na tom prostoru - naglasio je.

Vlasti RS-a slave 9. januar, datum kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja "Skupština srpskog naroda u BiH" donijela Deklaraciju o proglašenju "Republike srpskog naroda BiH", kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koji su osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. 


U deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS-a.

Svečani defile najavljen je za 14 časova u Istočnom Sarajevu, na kome će učestvovati policijske snage RS-a, pripadnici Civilne zaštite RS-a, te predstavnici veterana i drugih javnih i nevladinih organizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.