ROK IZGRADNJE 20 MJESECI

Predviđena dinamika: Evo kako teku radovi na izgradnji ceste kroz Srednju Bosnu

Riječ je o dijelu brze ceste Lašva – Travnik – Jajce (LOT 5: petlja Vitez - petlja Nević Polje), čiji su pripremni radovi počeli krajem juna 2022. godine

H. J. I.

11.1.2023

Firma Hering Široki Brijeg je glavni izvođač radova - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Glavni radovi na izgradnji ceste kroz Srednju Bosnu teku u skladu s predviđenom dinamikom.

Riječ je o dijelu brze ceste Lašva – Travnik – Jajce (LOT 5: petlja Vitez - petlja Nević Polje), čiji su pripremni radovi počeli krajem juna 2022. godine.

Preventivna arheološka istraživanja

U proteklom periodu završena su preventivna arheološka istraživanja, dodatna istražna bušenja, čišćenje terene, uklanjanje objekata, sječa šume, izmještanje instalacija kao i izrada pristupnih puteva.

Početak sekcije Lota 5 se nalazi poslije petlje Vitez - izlaz iz poslovne zone, koja će biti izgrađena u sklopu gradnje Lota 4 (Poslovna zona Vitez).

Na kraju sekcije Lota 5 predviđena je izgradnja petlje Nević Polje tipa denivelirani kružni tok.

Rok završetka izgradnje 20 mjeseci

Na mjestu petlje, brza cesta se pistupnim rampama priključuje na magistalni put M-16.4 Nević Polje – Bugojno. Lot 5 je riješen kao cesta sa karakteristikama brze ceste sa dvije saobraćajne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja.

Izgradnja se finansira namjenskim sredstvima iz Budžeta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a dužina trase je 4,8 kilometara te će na njoj biti izgrađena četiri mosta i jedan vijadukt.

Vrijednost ugovorenih radova za ovu dionicu iznosi 74.904.570 KM sa uračunatim PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 20 mjeseci. Firma Hering Široki Brijeg je glavni izvođač radova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.