REAKCIJE

Islamska zajednica u BiH: Čini se da gospodin Nikšić ne razumije pitanje nepotpisivanja ugovora sa državom

Što se tiče njegove insinuacije da se "zna iza koje političke opcije oni (Islamska zajednica) stoje", ona nije vrijedna našeg komentara, navodi se

Reis Kavazović: Islamska zajednica reagirala na Nikšićevo gostovanje. Mina / Fena

E. Ć.

13.1.2023

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini reagirala je na gostovanje predsjednika SDP-a Nermina Nikšića u Dnevniku D Federalne televizije, koji ju je spomenuo u kontekstu govora o nepotpisivanju ugovora između nje i države.

Reakciju Islamske zajednice u BiH prenosimo u cjelosti.

- Budući da nam se čini kako gosp. Nikšić ne razumije dovoljno to pitanje, osjećamo potrebu kazati sljedeće:

1. Kako je pitanje potpisivanja predmetnog ugovora stvar države i njenih organa, Islamska zajednica je o tome razgovor i vodila s državom, a ne s nekom političkom strankom, i s njenim organima na nivou države i entiteta još 2015. godine usaglasila sve tačke, te je kao takav i usvojen na Vijeću ministara BiH i proslijeđen Predsjedništvu BiH na usvajanje. 

Nažalost, o tom pitanju Predsjedništvo BiH zbog upornog protivljenja nekih njegovih članova nikada do danas nije postiglo potrebnu saglasnost.


2. Predsjednik SDP-a trebao bi znati da Islamska zajednica nije o tom pitanju razgovarala ni s jednom političkom partijom i da to pitanje nije u nadležnosti političkih partija, već, isključivo, u nadležnosti države.

Prema tome, neće političke partije razgovarati o tome, neće one, kako je on naznačio, razgovarati o odsustvu s posla u vrijeme džume, odsustvu s posla radi obavljanja hadža i sl., već će to činiti nadležni državni organ i Islamska zajednica, i niko drugi.

Trgovanje tim pitanjem u međupartijskim razgovorima i dogovorima nije prihvatljivo. Iz toga razloga je uslijedilo naše reagiranje koje je gosp. Nikšić spomenuo u svom gostovanju.

Što se tiče njegove insinuacije da se "zna iza koje političke opcije oni (Islamska zajednica) stoje", ona nije vrijedna našeg komentara - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.