PROJEKCIJE

Podaci Centralne banke BiH: Koliko će inflacija iznositi u 2023. godini

Rezultati ankete provedene u decembru 2022. ukazuju na postepenu stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za 2023.

Armin Durgut / Pixsell

Piše: Ema Maslo

28.1.2023

Prema podacima Centralne banke (CB) Bosne i Hercegovine, očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu iznosi devet posto.

Rezultati ankete Centralne banke BiH, provedene u decembru 2022. ukazuju na postepenu stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za 2023., u kojoj se očekuje i dalje visoka inflacija, ali značajno niža nego u prethodnoj godini

Evidentno je da su očekivanja vezano za inflaciju kontinuirano rasla u 2022. godini jer su ranije ankete davale niže projekcije (4,8 posto u martu i 6,7 posto u septembru prošle godine), a sve u skladu da cjenovnim kretanjima tokom 2022. U 2023. godini očekuje se postepena stabilizacija inflacije. Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, a prolongirani efekat šokova očekuje se i u narednom periodu.

Pored globalnih faktora, koji dominantno određuju kretanje inflacije, razumno je očekivati da će razlike u stopi inflacije među zemljama u velikoj mjeri ovisiti i o fleksibilnosti, strukturi i potencijalu domaćih ekonomija.

Rezultati ankete dalje upućuju da će očekivana stopa inflacije za 2024. godinu značajno oslabiti i učesnici su prema posljednjem krugu anketiranja indicirali da bi trebala iznositi 4,8 posto. Upravljanje i stabilizacija inflacijskih očekivanja bitno utječe na cjenovnu stabilnost i odraz je povjerenja u mjere monetarne politike, kredibilnost i efikasnost monetarne vlasti, navodi se u anketi CBBiH.

- Realno je očekivati da ćemo u 2023. godini i dalje živjeti s inflacijom. Osnovno je da ljudi imaju veće plaće i veći dohodak i onda će se lakše boriti sa inflacijom, a oni koji to nemaju moraju dobiti pomoć države, kolika god inflacija bila - kazao je ekonomista Anto Domazeta.

S tim u vezi, Centralna banka Bosne i Hercegovine, kao važan segment komunikacijske strategije, od 2019. godine redovno, provodi anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. U anketi učestvuju predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.