1. FEBRUAR

Svjetski dan hidžaba: Poticanje na vjersku toleranciju

Hidžab se, međutim, u islamu ne tretira kao poseban vjerski simbol i obilježje, nego kao propis

Svjetski dan hidžaba ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Kan. Anadolija

Anadolija

1.2.2023

Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba, prenosi Anadolija.

Svjetski dan hidžaba ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Kan (Khan) iz Njujorka (New Yorka) koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Brojne neugodnosti

Odlučila se na taj potez nakon što je u Njujorku nakon terorističkog napada 2001. godine doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab.

Tako je došla na ideju kampanje kao sredstva poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke da samo jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab.

U mnogim državama se 1. februar obilježava kao Dan hidžaba, koji je više nego bilo koji drugi odjevni predmet faktor prepoznavanja muslimanki širom svijeta. Hidžab se, međutim, u islamu ne tretira kao poseban vjerski simbol i obilježje, nego kao propis.

Poslušnost Bogu

Akcija obilježavanja Dana hidžaba veoma brzo dobila je globalne razmjere, a već nekoliko godina obilježava se i u BiH.

U islamskoj tradiciji, hidžab je vjerska obaveza punoljetne muslimanke propisana osnovnim izvorima islama. Hidžab kao takav predstavlja izraz skromnosti i poslušnosti Bogu, kao i spremnost da se živi prema propisima.

Ovisno o državi i regiji, nošenje marame može biti zakonom obavezno, može se smatrati ženinim izborom, dok je u nekim zemljama parcijalno i zabranjen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.