UŽASNI NATPISI

Precrtani uvredljivi grafiti na mostu Franje Tuđmana u Čapljini

Na mostu je u pisalo: “Smrt Balijama” i “Klat ćemo muslimanske žene i djecu”

Skandalozan natpis. Bljesak info

N. Aj. / Anadolija

4.2.2023

Uvredljivi grafiti koji su osvanuli na mostu Franje Tuđmana u Čapljini su intervencijom gradskih službi precrtani. Grafiti su bili usmjereni protiv povratnika Bošnjaka i nalazili su se na istočnoj strani mosta, javlja Anadolija.

Više od dvadeset godina prošlo je od povratka prvih Bošnjaka u ovaj grad, a do danas u njemu nije bilo međunacionalnih tenzija i incidenata ovakve vrste. 

Na mostu je u pisalo: “Smrt Balijama” i “Klat ćemo muslimanske žene i djecu”.


Precrtan grafit. Anadolija

- Neodgovorni pojedinci su iscrtali grafite neprimjerenog sadržaja s ciljem vrijeđanja bošnjačkog stanovništva i poticanja mržnje, netrpeljivosti i podjela među stanovnicima Čapljine. Nadamo da će se počinitelji prepoznati i da će se reagirati iz više različitih institucija. Ja u ovom trenutku mogu pozvati građane Čapljine da se odgovorno ponašaju prema sebi, pa i prema sugrađanima. Gradska vlast naravno osuđuje čin, te smo odmah po saznanju reagirali i grafite prefarbali. Čapljina je ugodno mjesto za život svakog čovjeka, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili rasnu pripadnost - izjavila je glasnogovornica Gradske uprave Čapljina Danijela Nogolica.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije rečeno je da je prijava o sada već precrtanim grafitima zaprimljena, te da je započela istraga s ciljem otkrivanja i sankcioniranja počinitelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.