NARANDŽASTI METEOALARM

Snježni nanosi na Romaniji, vozačima se savjetuje oprez

Saobraćaj je bio otežan i na putnom pravcu Sarajevo – Jahorina, a nekoliko automobila se i zaglavilo usljed jakih snježnih nanosa

Vozačima širom BiH se savjetuje oprez. Printscreen

H. J. I.

4.2.2023

Olujni vjetar u kombinaciji sa snježnim padavinama pravi problem vozačima, posebno u planinskim predjelima.

- Mehanizacija "Romanijaputeva" neprestano čisti magistralne i regionalne puteve od snijega koji na širem području Romanije pada nošen jakim vjetrom - rekli su Srni u ovom preduzeću. Upozoravaju vozače da je potreban povećan oprez za volanom.


Tehnički direktor u "Romanijaputevima" Dragan Buloščić je naglasio da se od ranih jutarnjih sati u Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji neprestano čiste magistralni i regionalni putevi, ali da jak vjetar ponovo nanosi snijeg na kolovoz.

Snijeg negdje i pola metra

Na području Han-Pijeska snijeg pada od jutros, a njegova visina je na nekim dijelovima dostigla blizu 50 centimetara. Na lokalnim putevima općine saobraćaj se odvija otežano zbog jakog vjetra koji pravi snježne smetove, a sva raspoloživa mehanizacija zimske službe upućena je prema selima.

Tokom dana je dolazilo i do prekida u snabdijevanju električnom energijom u Han-Pijesku i nekoliko okolnih sela.

Jako nevrijeme praćeno gradom i vjetrom je danas prijepodne u Bratuncu oštetilo krovnu konstrukciju Sportske dvorane. Šteta je sanirana u naredna dva sata, što je spriječilo uništavanje parketa i druge opreme.

Zastoj u odvijanju saobraćaja

Saobraćaj je bio otežan i na putnom pravcu Sarajevo – Jahorina, a nekoliko automobila se i zaglavilo usljed jakih snježnih nanosa.

Buloščić iz "Romanijaputeva" je rekao da je tokom dana na tom dijelu puta došlo do zastoja u odvijanju saobraćaja kada su se vozila popriječila na putu zbog neadekvatne zimske opreme, ali da je problem riješen.

Narandžasti meteoalarm je upaljen za sve dijelove Bosne i Hercegovine. U regionu je olujno nevrijeme također pravilo haos; mnoga stabla su oborena u gradovima širom Hrvatske i Srbije. Za hrvatsko primorje je upaljen i crveni meteoalarm.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.