U ŠEST OPĆINA I GRADOVA

Zadovoljni građani izabrali kontinuitet umjesto promjena: Izbore obilježila katastrofalna izlaznost

Novi načelnici i gradonačelnici su ranije bili desne ruke prijašnjih načelnika i gradonačelnika, a jedina promjena se desila u Bratuncu

Lokalni izbori: Održani jučer u šest općina i gradova. Fena

6.2.2023


U Bosni i Hercegovini jučer su održani prijevremeni izbori za načelnike šest općina i gradova koji su izabrali funkcije na višim nivoima vlasti ili su opozvani. Rezultati izbora govore da su građani zadovoljni trenutnim stanjem u jedinicima lokalne samouprave te da su zbog toga izabrali kontinuitet umjesto promjena.

Novi načelnici i gradonačelnici su ranije bili desne ruke prijašnjih načelnika i gradonačelnika, a jedina promjena se desila u Bratuncu, gdje je umjesto bivšeg SNSD-ovca Srđana Rankića došao SNSD-ov prekaljeni kadar Lazar Prodanović. Dojam koji se stiče je da je na ovim izborima najbolje poentirao NiP. Naime, oni su dobili gradonačelnika Srebrenika, a kandidati koje su podržali u Tuzli, Bihaću i Bratuncu su postali nosioci izvršne vlasti na lokalnom nivou, a jedini poraz se desio u Vogošći.

Izbore je obilježila i katastrofalna izlaznost, gdje je uglavnom ispod trećine birača iskoristilo svoje pravo glasa. Iako je uvijek bila manja izlaznost na prijevremenim izborima, ovaj put je posebno bila izražena.

Bihać

Elvedin Sedić iz redova POMAK-a novi je gradonačelnik Bihaća. U konkurenciji četiri protukandidata on je ostvario skoro 40 posto glasova i iskoristio infrastrukturu koji je postavio njegov stranački kolega i lider POMAK-a Šuhret Fazlić, koji je preuzeo mandat u Skupštini Unsko-sanskog kantona. POMAK je pri osvajanju načelničke pozicije imao podršku NIP-a, pa će sada biti interesantno šta će biti sa većinom u vijeću, obzirom da je POMAK zahvaljujući SDA održao većinu, a između ove dvije stranke je bilo dosta varničenja u kampanji, ali i teško je povjerovati da će i NIP biti spreman za saradnju sa SDA.

SDA je pokušala sa ratnim komandantnom Hamdijom Abdićem Tigrom preuzeti primat u Krajini, a već oprobani koncept sa Ilidže viđen već kod Fikreta Prevljaka se ponovio i u Krajini. Za glasače ipak nisu bile presudne ratne zasluge, nego i postratna uloga u društvu. Naime, Hamdija Abdić Tigar je višestruko presuđivan za brojna krivična djela. Iako je SDA imala određeni rast broja glasova u odnosu na izbore 2020. godine to je ipak bilo dovoljno samo za drugo mjesto sa skoro 2400 glasova zaostatka u odnosu na Sedića.

SDP-ov Adnan Habibija nije imao podršku ostalih stranaka iz koalicije sa viših nivoa vlasti i završio je kao treći kandidat po broju glasova sa skoro 350 glasova zaostatka u odnosu na Hamdiju Abdića Tigra. Ono što je uočljivo kod SDP-ovog kandidata je, kao i kod SDA-ovog, rast broj glasova u odnosu na 2020. godinu i to više nego duplo.

Tuzla

Tuzla je i dalje uz Rijeku jedini grad u regionu gdje su od sticanja samostalnosti država na vlasti sve vrijeme socijaldemokrate na vlasti. Jasmin Imamović je nakon dugogodišnjeg upravljanja Tuzlom izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a njega je naslijedila njegov dugogodišnji saradnik Zijad Lugavić, koji je ostvario skoro 48 posto glasova u konkurenciji pet protukandidata.

Veliko iznenađenje izbora bio je Mirnes Ajanović koji je bio drugi po broju glasova i osvojio ih je više od 30 posto. Predsjednik BOSS-a je na ove izbore izašao kao nezavisni kandidat, popularnost već neko vrijeme stiče na društvenim mrežama, a posebno je postao poznat po kontraverznim stavovima o koronavirusu.

Naša stranka, poznata kao opozicija SDP-u na nivou Grada Tuzle, ponudila je Omera Berbića kao kandidata, ali njegov trenutni rezultat je 17,5 posto glasova.

Srebrenik

Odlaskom dosadašnjeg gradonačelnika Nihada Omerovića (NiP) u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine ostalo je upražnjeno mjesto, a borba za gradonačelnika se preslikala iz Kantona Sarajevo i u ovaj grad u Tuzlanskom kantonu. Naime, vodila se borba između kandidata Trojke na jednoj strani i SDA na drugoj. U najneizvjesnijoj borbi od svih šest općina i gradova pobjedu je ostvario kandidat Trojke Adnan Bjelić, a prema trenutno dostupnim rezultatima na stranici CIK-a Nermin Tursić je poražen sa samo 316 glasova.

SDA je u Srebreniku pokazala da ima disciplinirano biračko tijelo što pokazuju rezultati koji su približni onim iz 2020. godine, dok je kandidata Trojke umalo koštala mala izlaznost.

Vogošća

Vogošća se još jednom potvrdila kao bastion Stranke demokratske akcije. Vršilac dužnosti načelnika i saradnik Edina Smajića, dosadašnjeg načelnika koji je postao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Migdad Hasanović novi je načelnik Vogošće. On je sa više od 2000 glasova prednosti savladao kandidata Trojke Adnana Šeraka.

Ako se napravi poređenje u odnosu na lokalne izbore 2020. godine niska izlaznost je više išla u korist SDA. Naime, SDA-ov kandidat je izgubio oko 1000 glasova u odnosu na prije dvije i po godine, dok je kandidat Trojke izgubio skoro 2000 glasova.

Bratunac

Ova općina u istočnoj Bosni bila je jedina u kojoj je izlaznost bila blizu standardnih oko 50 posto glasova. SNSD je uložio dosta toga kako bi vratio vlast u ovoj općini, pa su sa državnog nivoa na lokalni vratili iskusni i jedan od najprepoznatljivijih kadrova ove stranke Lazara Prodanovića i to se za njih isplatilo. Kako je ranije Prodanović za portal „Avaza“ govorio cilj je bio da se do lokalnih izbora naredne godine napravi tim mladih ljudi, koji bi nakon toga mogli preuzeti upravljanje općinom.

Srđan Rankić, nekadašnji funkcioner SNSD-a, a sada nezavisni kandidat i nedavno opozvani načelnik je sa više od 2000 glasova poražen od Prodanovića. Uprkos manjoj izlaznosti nego 2020. godine SNSD je u ovoj općini rastao za skoro 1000 glasova, dok je Rankić doživio pad od oko 1800 glasova.

Zvornik

Borba u Zvorniku je bila završena prije dana izbora. Zoran Stevanović je prihvatio mandat u Narodnoj skupštini RS, a naslijedio ga je stranački kolega iz SNSD-a Bojan Ivanović. Opozicija se predala bez borbe, pa nisu ni ponudili kandidata za gradonačelnika, pa je Ivanoviću bio dovoljan i jedan glas kako bi zasjeo na funkciju, a dobio ih je više od 15.000.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.