SARAJEVO

Sjednica VSTV-a BiH: Godišnji izvještaj o procesuiranju ratnih zločina u fokusu

Prema ustaljenoj praksi, VSTVBiH će donijeti određeni broj odluka o imenovanjima

Sa sjednice VSTV-a. Fena

A. O.

8.2.2023

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je dvodnevnu sjednicu za 8. i 9. februar na kojoj bi, među ostalim, trebao biti razmatran Izvještaj o procesuiranju predmeta ratnih zločina pred tužiteljstvima i sudovima u BiH u periodu 01.01 - 31.12.2022. godine.

Radi se o aktivnostima u sklopu Projekta "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini", a kako je planirano na sjednici bi trebali biti nominirani članovi VSTV-a BiH u sastav Nadzornog tijela za praćenje provođenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Dnevni red

Na dnevnom redu zasjedanja je i Analiza strateških prioriteta i polja u kojima je nužna regulacija VSTV-a BiH u pogledu jačanja institucionalnih kapaciteta ovog regulatornog tijela u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije (IPA 2019), potvrđeno je Feni u VSTV-u.

Članovi VSTV-a bi se, istovremeno, trebali očitovati o realizaciji planova rješavanja predmeta u sudovima za 2022. godinu, te usvojiti revidirano Uputstvo za strateško planiranje i izvještavanje u sudovima (IPA 2019).

Prijedlog reformi

Na sjednici VSTV-a BiH bit će predstavljen prijedlog reformi žalbenog i parničnog postupka koji je izradio Ekspertni tim projekta, a planirano je i razmatranje Smjernica o dugoročnoj saradnji pravosudnih institucija i pravnih fakulteta u Bosni i Hercegovini u oblasti praktičnog usavršavanja studenata.

Prema ustaljenoj praksi, VSTVBiH će donijeti određeni broj odluka o imenovanjima, odnosno prestanku ili produženju mandata nositeljima pravosudnih funkcija u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.