POMOĆ UNESREĆENOM NARODU

Generalpukovnik Senad Mašović za "Avaz": Vojnici OSBiH krenuli u Tursku

Postoji apsolutna volja i spremnost, jer zemljotres predstavlja jednu od najvećih tragedija u modernoj historiji čovječanstva

Mašović: Mi smo se već u ponedjeljak stavili na raspolaganje. AP / Avaz

Alen Bajramovic

10.2.2023

Pripadnici Oružanih snaga BiH danas kreću ka Turskoj u misiju pružanja pomoći stanovništvu pogođenom katastrofalnim zemljotresom. Oni će istovremeno dostaviti i prvi dio pomoći u vidu prijeko potrebnih šatora, deka, vreća za spavanje ...

Iz kasarne Rajlovac njih su danas ispratili ministar odbrane BiH Zukan Helez, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

- Mi smo se već u ponedjeljak stavili na raspolaganje, sagledali svoje mogućnosti i definisali taj prvi paket djelovanja i angažovanja pripadnika OS BIH, u odnosu na zahtjeve, kako krroz NATO kanal za hitnu pomoć, tako i kroz zahtjev od strane Republike Turske. 

Naše sudjelovanje podrazumijeva učešće medicinskih timova, koji su obučeni i osposobljeni upravo za rad u ovakvim okolnostima, timova za pretragu i spašavanje i prevodilaca koji su u ovom trenutku bitni za komunikaciju i koordinaciju – kazao je za "Avaz" generalpukovnik Senad Mašović.

On dodaje da će u narednom periodu, u skladu sa zahtjevima Uprave za vanredne situacije Republike Turske, OS BiH nastaviti podršku, eventualno kroz slanje inžinjerijskih jedinica koje će biti potrebne za raščišćavanje ruševina. 

Na nivou Ministarstva odbrane pokrenute su akcije prikupljanja novčanih sredstava i dobrovoljnog darivanja krvi.

- Obezbijedili smo zamjenjivost personala koje bude angažovano u ovoj vrsti misije, s kojom se po prvi put mi kao pripadnici OS suočavamo, jer do sada smo bili angažovani u BiH ili u mirovnim misijama. 

Postoji apsolutna volja i spremnost, jer zemljotres koji predstavlja jednu od najvećih tragedija u modernoj historiji čovječanstva predstavlja priliku da pokažemo maksimalnu solidarnost od strane svih, pa i BiH koja ima bilateralne odnose na najvišem nivou sa Republikom Turskom. 

Spremni smo na svaku vrstu dodatnog angažmana u skladu sa odlukama i onog što se od nas bude tražilo – ističe Mašović.

Od uspostave OS BiH Turska je pružala ogromnu pomoć u školovanju i obuci njenih pripadnika, te materijalno – tehničkom opremanju.

- Slažem se da je to neka vrsta našeg duga u smislu adekvatne pomoći prijatelju koji je uvijek bio na raspolaganju nama. Međutim, neovisno od toga svaki građanin mislim da mora pokazati maksimalnu empatiju i spremnost da pomogne onome kome je pomoć potrebna. 

Danas je to narod Turske, a sutra ko zna. I ove okolnosti ponovo nameću potrebu da u BIH dođe do adekvatnog izdvajanja sredstava za potrebe Oružanih snaga kako bi imale mogućnost, kako u BiH, tako i na međunarodnom planu, pruže pomoć koja se od njih očekuje. 

Izazovi se multipliciraju, a bez jakih i kredibilnih kapaciteta i institucija veoma teško ćemo na njih odgovoriti – poručio je general – pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.