DOBOJ JUG

Pripremni radovi na trasi Putnikovo Brdo-Medakovo: Autoput kao šansa za ubrzani privredni razvoj ovog kraja

Na dionici dugoj 8,5 kiometara bit će izgrađena 22 putna objekta

Pripreme za izgradnju autoputa. H. Čalić

H. Čalić

11.2.2023


Pripremni radovi na dionici Koridora Vc Putnikovo Brdo-Medakovo koji prolazi kroz tri općine, Usoru, Doboj Jug i Tešanj, u dužini od 8,5 kilometara, teku planiranom dinamikom. Oko stotinu radnika i građevinska mehanizacija su svakodnevno na trasi.

Na ovoj trasi trebat će izgraditi: Šest mostova, jedan „cut cover“ tunel, pet potputnjaka, jedan natputnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje i jedno čeono naplatno mjesto. U sklopu ovog projekta bit će izmješteno 8,5 kilometara magistralne ceste M-4, uz rijeku Usoru, čime će se spriječiti plavljenje naselja uz rijeke Usora i Tešanjka.

Desetak podizvođača

Investitor gradnje ove dionice koridora je JP „Autoceste“ Federacije Bosne i Hercegovine, a izvođač radova je firma „Euro-asfalt“ sa desetak podizvođača.

- Izgradnjom ove dionice autoputa, koja će ovaj kraj povezati i sa jugom i sjeverom zemlje, omogućit će još brži privredni razvoj ovog kraja - izjavio je direktor udruženja privrednika Tešnja „Biznis centar“ Safet Mešić.

Šta će biti sa zastavom?

Mešić je izjavio da 2018. godine ulozima privrednika Tešnja, u naselju Kraševo na stubu visokom 60 metara postavljena najveća zastava Bosne i Hercegovine, ostaje izvan trase koridora Vc. Zastava dimenzija 20x30 metara nabavljena je u Turskoj i ona se (da bi što duže trajala), na jarbol postavlja samo u vrijeme tešanjskog sajma. Poslije sajma zamjenjuje je zastava istih dimenzija, sašivena u Tešnju. 

Prema nezvaničnim informacijama, ovo je najveća zastava u našoj zemlji, koja se vijori visoko u nebo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.