GLAVNA TUŽITELJICA U KS

Sabina Sarajlija o slučaju Sarajlić: Tužilaštvo će uložiti žalbu

Najavila je žalbu nakon što Kantonalno tužilaštvo dobije pismeni otpravak presude i analizira ga

Sarajlija: Tužilaštvo KS radi vrlo dobro. Screenshot / TVSA

E. Ć. / TVSA

13.2.2023

Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija rezimirala je rad Kantonalog tužilaštva Kantona Sarajevo u 2022. godini.

- Sumiraju se rezultati i mogu reći da smo nastavili kontinuitet dobrog rada. Svjesni smo da građani od nas mnogo očekuju, da su sve oči "uprte" u nas - rekla je Sarajlija.

Sarajlija je navela kako su svi tužioci ostvarili tužilačku normu i uradili broj predmeta koji je predviđen u kvantitativnom smislu.

- Kvalitet naših odluka je na veoma visokom nivou. 96 posto predmeta koje izvedemo pred sud završi sa osuđujućim presudama - kazala je Sarajlija.

Ocjena za rad

Upitana da ocjeni svoj rad i rad svojih kolega na skali od 1 do 5, Sarajlija je rekla 4.

- Treba znati da tužilaštvo, prije svega, čine tužioci i da od njihove stručnosti puno toga zavisi. Glavni tužilac je najisturenija osoba i najodgovornija za rezultate rada tužilaštva, ali i svaki pojedinac u tužilaštvu u svojim predmetima u kojima postupa ima određenu odgovornost - ističe ona.

Govoreći o kompleksnosti slučaja ubistva sarajevskih policajaca, kazala je da je Tužilaštvo KS podiglo optužnicu krajem prošle godine u tom složenom i kompleksnom predmetu.

Stotine svjedoka

- Nijednog momenta taj predmet nismo stavili negdje na stranu. Na njemu se sve vrijeme predano radilo. Pod nadzorom dvije tužiteljice koje su radile na tom predmetu preuzimane su radnje sve ove četiri godine.

Sama činjenica da je saslušano vše stotina svjedoka, prikupljeno oko 200.000 materijalnih dokaza, govori u prilog tome - ističe ona.

Jedan od razloga zbog kojih je istraga trajala tako dugo je rascjepkanost, odnosno neuvezanost policijskih agencija koje su pružale podršku radu na ovom predmetu.

Sarajlija je naglasila da se naučena lekcija iz ovog predmeta odnosi na naše forenzičke laboratorije, navodeći da treba ulagati u njihovu opremu.

Analiza slučaja

Ističe da je i tužiocima još jedan izazov bio taj da KS nije bio pokriven sistemom videonadzora u to vrijeme kada se desilo ovo krivično djelo.

Sarajlija je naglasila kako će će Tužilaštvo KS uložiti žalbu na oslobađajuću presudu u slučaju Asim Sarajlić i drugi nakon što dobije pismeni otpravak presude i analizira ga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.