OSUĐUJU SVAKO NASILJE

Ministarstvo zdravstva KS povodom nemilih događaja u Domu zdravlja Centar

Izražena je puna podrška generalnom direktoru JU Dom zdravlja KS, njegovim saradnicima i zdravstvenim radnicima

Do nemilog događaja je došlo jučer u poslijepodnevnim satima. Fena

H. J. I.

15.2.2023

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo izražava žaljenje povodom nemilih događaja koji su se jučer dogodili u organizacionoj jedinici Doma zdravlja Centar, gdje je, kako se navodi u sredstvima javnog informisanja, pacijent verbalno i fizički nasrnuo na osoblje te zdravstvene ustanove.

- Bez obzira pod kojim okolnostima se desio događaj, Ministarstvo osuđuje svaki vid nasilja nad bilo kojim zaposlenikom javne ustanove u Kantonu Sarajevo - navodi se u saopćenju.

Sistem godinama bio zapušten

Iz ministarstva navode da je nezadovoljstvo radom nekog zaposlenika u zdravstvenom sistemu KS moguće prijaviti direktoru zdravstvene ustanove, komisiji za prigovore pacijenata na nivou svake ustanove, ali i nadležnim institucijama.

- Razumijemo frustraciju naših osiguranika koji svakodnevno svjedoče zdravstvenom sistemu koji je godinama bio zapušten. U skladu sa Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, u svim okolnostima pružanja i korištenja zdravstvene zaštite, svaki pacijent ima pravo na zaštitu svog dostojanstva, te fizičkog i psihičkog integriteta, uz poštivanje svoje ličnosti, intimnosti, svjetonazora, moralnih i vjerskih uvjerenja – navodi se u saopćenju MInistarstva.

Zdravstveni radnici nisu krivi

Izražena je puna podrška generalnom direktoru JU Dom zdravlja KS, njegovim saradnicima i zdravstvenim radnicima, koji su požrtvovano radili tokom pandemije Covid-19.

Istaknuto je da zdravstveni radnici nisu krivi za stanje u koje je dovedeno zdravstvo u Kantonu Sarajevo, a nasilje ni u kojem slučaju ne može biti odgovor.

- Istrajni smo u namjeri da s našim građanima stvorimo odnos uzajamnog povjerenja i razumijevanja i osluškujemo njihove potrebe. Na strani smo naših osiguranika koji pokazuju veliki nivo strpljenja, ali i naših vrijednih zdravstvenih radnika i u ovom procesu jednako podržavamo obje strane - navode iz Ministarstva zdravstva KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.