OPĆINA NOVO SARAJEVO

Pokrenuta kampanja prikupljanja finansijske pomoći narodima Turske i Sirije

Jedan šleper pomoći već je stigao u Tursku, a oko četrdeset ih je spremno, poručila je Maja Arslanagić–Hrbat

Z. K.

17.2.2023

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo održana je konferencija za medije u povodu početka sedmodnevne kampanje prikupljanja finansijske pomoći ugroženom narodu Turske i Sirije, pod zajedničkim sloganom "Narednih 7 dana namjeru pretvorimo u djelo – Učini što ti srce kaže".

Dosadašnje aktivnosti

Budući da prema iskazanim potrebama Crvenog polumjeseca Turske u ovim trenucima nije prijeko potrebna garderoba, već novčane donacije i specifični artikli, cilj je da se tokom ove kratke kampanje pozovu svi privrednici, kako s područja Novog Sarajeva, tako i cijele BiH da svojim donacijama pomognu unesrećeni narod Turske i Sirije.

Na konferenciji za medije obratili su se načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, ambasador Republike Turske NJ. E. Sadik Babur Girgin, predstavnici udruženja Pomozi.ba i Dobro.ba, sekretar Općinske organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo Asad Kučević i Feđa Hadžifejzović direktor FACE televizije, glavnog medijskog partnera kampanje.

U svom obraćanju za medije, Općinski načelnik dr. Hasan Tanović najprije se zahvalio svim nevladinim organizacijama koje su uzele učešće u humanitarnim akcijama prethodnih dana, a posebno Pomozi.ba i Dobro.ba koje su već pripremile oko 50 šlepera pomoći za Tursku i Siriju, Nakon toga načelnik je rezimirao dosadašnje aktivnosti koje su prevedene od razornih zemljotresa.

- Od prvog dana ove prirodne nesreće, Općina Novo Sarajevo, kao i ja lično, stavili smo se na raspolaganje Ambasadi Turske i Turskom ambasadoru NJ. E. Sadiku Baburu Girginu, kako u smislu pružanja pomoći putem struktura Civilne zaštite Općine, tako i profesionalno kao doktor.

Pripadnici GSS – Stanice Sarajevo koja je jedna od specijalnih službi u sistemu Civilne zaštite Novo Sarajevo sve vrijeme su bili na terenu u Turskoj i zajedno sa ostalim strukturama radili mukotrpno na spašavanju preživjelih. Ekipe su odradile svoj dio posla i polako se vraćaju iz Turske. Prikupljanje pomoći u organizaciji Crvenog križa Novo Sarajevo, koji je također u sistemu zaštite i spašavanja Civilne zaštite, pokazalo se i više nego uspješno.

Pomoć volontera

Brojni volonteri Crvenog križa Novo Sarajevo trenutno pomažu u sortiranju i skladištenju robe za narod Turske i Sirije. Putem Civilne zaštite Općine pripremili smo i konvoj specifičnih artikala, poput šatora, deka, vreća za spavanje, limenih peći, lampi, spremnika za vodu i slično, koji će u subotu u organizaciji Crvenog križa krenuti u Tursku - istakao je načelnik Tanović, te dodao da će prikupljanje pomoći od danas krenuti u drugom smjeru, odnosno prema prikupljanju novčanih donacija, što je i cilj ove sedmodnevne kampanje koja se pokreće.

- Općina Novo Sarajevo će svakodnevno kontaktirati i pozivati kompanije i privrednike s područja Novog Sarajeva, a kojih je oko 5.000, da se odazovu ovoj humanoj misiji i uplate dio sredstava na žiro račune udruženja Pomozi.ba i Dobro.ba. Pozivi za učešće u kampanji će biti upućeni i ostalim načelnicima, gradonačelnicima iz cijele BiH, kao i vijećnicima, te zastupnicima da isto to učine, a urgirat će se i putem Saveza općina i gradova Federacije BiH – rekao je Tanović.

Novčana donacija

Ambasador Republike Turske NJ. E. Sadik Babur Girgin i ovaj put je odao priznanje, te podržao aktivnosti, rad i trud ove lokalne zajednice kada je u pitanju pružanje pomoći ugroženom narodu Turske. U svom obraćanju, zahvalio se Općini Novo Sarajevo, općinskom načelniku dr. Tanoviću što se i lično ponudio da pomogne kao doktor iako to u ovom trenutku nije bile neophodno.

Posebnu zahvalnost ambasador je uputio organizacijama Pomozi.ba i Dobro.ba, kao i Crvenom križu Novo Sarajevo, te Civilnoj zaštiti Općine što su odmah nakon razornih zemljotresa reagovali i pružili svu potrebnu pomoć koju su mogli.

- Drago mi je što je ova kampanja pružanja pomoći našem narodu i narodu Sirije otišla korak dalje, odnosno što je usmjerena na prikupljanje novčanih donacija koje će pomoći da se obezbijede trenutno najpotrebnije stvari za stanovništvo koje je preživjelo zemljotres, ali ostalo bez svojih ognjišta. Najpotrebnije donacije su montažne kuće, stambeni kontejneri, agregati, lampe, grijalice, vreće za spavanje i slični artikli - istakao je ambasador Girgin.

Najpotrebniji artikli

Jedan šleper pomoći već je stigao u Tursku, a oko četrdeset ih je spremno da, ukoliko prođu carinske kontrole, krene već u subotu - poručila je Maja Arslanagić – Hrbat PR Udruženja Pomozi.ba. 

Ova humanitarna organizacija obustavila je prijem garderobe, a sva pažnja je usmjerena na donacijama najpotrebnijih artikala i novčanih pomoći.

Tokom trajanja sedmodnevne kampanje sva sredstva trebaju biti uplaćena na već poznate račune udruženja Pomozi.ba i Dobro.ba, a koja će se nakon toga u koordinaciji sa Ambasadom Republike Turske iskoristiti za nabavku potrebne opreme ili ih proslijediti na račune svojih partnerskih organizacija u Turskoj i Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.