HUMANOST

UNDP: 53 javne kuhinje širom Bosne i Hercegovine hrane gotovo 18.000 ljudi

Manje od polovine javnih kuhinja može ponuditi svježe voće/povrće kao i posebne proizvode za dojenčad i malu djecu

Narodna kuhinja Stari Grad. A. Ovčina

A. O.

20.2.2023

Svjetski dan socijalne pravde, koji se obilježava 20. februara svake godine, ima za cilj skrenuti pažnju na važnost socijalne zaštite i jednak pristup ekonomskim, političkim i društvenim pravima za sve.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) svoje napore u ovom smislu, između ostalog, usmjerava na procjenu napretka Bosne i Hercegovine prema dostizanju cilja održivog razvoja 2: Svijet bez gladi.

Osnovni tip pomoći

Iako je pravo na hranu jedno od univerzalnih ljudskih prava, u Bosni i Hercegovini ono nije prepoznato kroz zakone o socijalnoj zaštiti, a javne kuhinje su još uvijek osnovni tip pomoći za pružanje besplatnih toplih obroka osobama u potrebi.

Od oktobra 2022. do februara 2023., UNDP je proveo prvo ikad mapiranje prostorne raspoređenosti, kapaciteta, broja korisnika i drugih važnih aspekata rada svih javnih kuhinja u Bosni i Hercegovini, s ciljem razvijanja konkretnih preporuka za javne politike i tehničke mjere koje doprinose smanjenju gladi u zemlji.

Provedeno istraživanje pokazalo je da u BiH trenutno postoje 53 organizacije za podjelu besplatnih obroka, pri čemu se 34 objekta nalaze u Federaciji Bosne i Hercegovine, 18 objekata u RS i jedan objekat u Brčko Distriktu BiH. Najvećim brojem objekata upravljaju humanitarne/neprofitne organizacije u BiH.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini ozbiljno je poremetio globalna tržišta hrane i energije. Posljedica poremećaja na globalnom tržištu bilo je daljnje povećanje cijena energije i hrane, što se već počelo dešavati nakon prve godine pandemije Covid-19 uslijed otežane nabavke resursa na globalnom nivou.

Trenutni broj korisnika u 53 javne kuhinje u BiH je blizu 18.000. Broj korisnika se povećao za blizu 500 korisnika u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu. U 2021. je došlo do blagog pada broja korisnika u odnosu na 2020. godinu, što se može dovesti u vezu s pandemijom COVID-19. Važno je napomenuti da je broj osoba koje se susreću sa svakodnevno otežanim pristupom hrani i do deset puta veći, prema procjenama UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, ali zbog različitih barijera ne ostvaruju svoje pravo na topli obrok kroz javne kuhinje.

Najugroženije kategorije

Najzastupljenije ugrožene kategorije društva među korisnicima javnih kuhinja su penzioneri, nezaposleni, samohrani roditelji, osobe s poteškoćama u razvoju, te pripadnici romske populacije. Važno je napomenuti da 70 posto svih kuhinja u Bosni i Hercegovini pruža i druge usluge osim podjele hrane, a zabilježeni su i vrlo dobri primjeri socijalnog preduzetništva organizovanog oko usluga javnih kuhinja.

Zabrinjavajuće je da gotovo polovica javnih kuhinja nema dovoljno finansijskih sredstava za nabavku hrane, a čak 94 posto kuhinja sveukupni nedostatak finansijskih sredstava vidi kao najveći izazov s kojim se njihova javna kuhinja suočava. Manje od polovine javnih kuhinja može ponuditi svježe voće/povrće kao i posebne proizvode za dojenčad i malu djecu (48,08 posto), dok samo mali broj kuhinja (21,15 posto) može ponuditi obroke za korisnike s posebnim prehrambenim potrebama.

Nema dovoljno sredstava

Značajno je da 50 posto organizacija smatra da ne raspolaže dovoljnim sredstvima za rad ‒ opremom i pomagalima potrebnim za obavljanje svojih aktivnosti. Najčešća oprema koju kuhinje navode kao nedostatnu su dostavna vozila, pećnice i šporeti, frižideri i kuhinjska pomagala. UNDP je odgovorio na osnovne potrebe kuhinja koje su navele nedostatak opreme, te je izvršio nabavku pećnica, frižidera, zamrzivača i druge opreme za 19 javnih kuhinja širom zemlje.


Mapa javnih kuhinja u BiH. UNDP

Kompletan izvještaj o stanju javnih kuhinja u Bosni i Hercegovini, kao i Procjena sigurnosti opskrbe hranom za ranjive grupe stanovništva u Bosni i Hercegovini bit će objavljeni u martu 2023. UNDP će nastaviti raditi sa svim odgovornim akterima u društvu s ciljem skretanja pažnje na niz neophodnih unapređenja u sistemu socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini da bi borba protiv prehrambenog siromaštva postala uključivija i efikasnija, a institucije „na prvoj liniji“ poput javnih kuhinja dobile pristup neophodnim sredstvima za standardizaciju i unapređenje usluge pružanja toplih obroka osobama u potrebi, saopćeno je iz UNDP-a BiH,

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.