ZADOVOLJAN NEUSVAJANJEM

Kordić: Statut Grada Mostara iz Mostarskog sporazuma bi doveo do novih blokada

Ističe da je Statut Grada Mostara u vrijeme potpisivanje Mostarskog sporazuma donesen u atmosferi gdje je trebalo donijeti izborni zakon

Mario Kordić. Grad Mostar

A. K.

23.2.2023

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić komentirao je Statut Mostara i usvajanje njegovih izmjena za koje je rekao da dovode do novih blokada.

Naglasio je kako je kroz dvogodišnji rad vidio njegove brojne manjkavosti, navodeći da su ih svjesni i potpisnici Mostarskog sporazuma, zbog čega je zadovoljan što ga vijećnici nisu usvojili danas.

Definira upravljanje

Naglasio je kako se vezano za Statut Mostara bezbroj puta u javnosti čulo kako je to politički dokument i dio političkog sporazuma što neosporno jeste, ali da je prvenstveno akt kojim se definira upravljanje gradom .

Ističe da je Statut Grada Mostara u vrijeme potpisivanje Mostarskog sporazuma donesen u atmosferi gdje je trebalo donijeti izborni zakon, odnosno dva i omogućiti održavanje izbora u Mostaru,što je tada bilo nužno, ali da bi njegovo usvajanje u toj formi moglo dovesti do novih blokada grada.

- Nažalost u takvoj atmosferi su akteri tadašnje priče imali potrebu osigurati se ako bude izbor gradonačelnika ovakav ili onakav da kroz izmjene Statuta Grada Mostara postoje nekakvi mehanizmi što mislim da je tom dokumentu bilo loše. Osobno da sam akter te priče danas ne bi ni potencirao tu temu, jer one odredbe koje su u Statutu iz Mostarskog sporazuma su poprilično ozbiljan korak nazad u odnosu 2004. godinu kada je nametnut Statut Grada Mostara.Tada je definirano da povjerenici šest gradskih područja dobiju takve ovlasti da je to povratak nazad skoro u formiranje ponovno šest općina - objasnio je Kordić.

Razvoj grada

Ističe da se radi o tri najbitnije ovlasti, a to su raspodjela budžeta odnosno praktički donošenje budžeta prije formalnog donošenja u Gradskom vijeću, zapošljavanje i donošenje prostornih planova kao najbitnijih akata grada koji osiguravaju ili ne osiguravaju budućnost razvoja grada.

- To su preozbiljne ovlasti - rekao je Kordić navodeći kako kroz dvije godine na mjestu gradonačelnika svakodnevno vidi manjkavosti dok dokumenta.

Tvrdi da su potpisnici Mostarskog sporazuma koji su u više navrata dolazili u Mostar razgovarali na temu Statuta Grada Mostara i pokazali da im je zorno jasno kako takav Statut krije u sebi masu nelogičnosti, protuzakonitosti i mogućih blokada u funkcioniranju grada.

Nacionalne kvote

- Naravno njima, kao ni nama, ni bilo kome u Mostaru to nije u interesu - rekao je Kordić, te naglasio kako mostarsko Gradsko vijeće dobro funkcionira sada iako je jedino u državi tako da ima pravo veta i vjeruje da će donijeti Statut takav da se godinama ne treba mijenjati i da će biti na dobrobit svih građana.

Mostarsko gradsko vijeće jedino u državi ima maksimalne i minimalne nacionalne kvote, gdje se svaki važan dokument za grad donosi se dvotrećinskom većinom.

- Prema tome jedni bez drugih ne možemo, jedni bez drugih ne trebamo i jedni bez drugih ako želimo dobro Mostaru ne smijemo ni razmišljati - rekao je Kordić.

Ističe kako je politički moment kada se donosi Statut Grada Mostara osjetljiv u Bosni i Hercegovini zbog čega je iskazao zahvalu vijećnicima na konstruktivnim raspravama, demokratiji i toleranciji koju su pokazali.

Izrazio je nadu da će tako mostarski vijećnici kroz komisiju za statut i imenovanje napravimo određene amandmane i usaglasiti najbolji statut, koji će po prvi put donijeti u Gradu Mostaru i koji neće biti potrebno dugo godina mijenjati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.