GODIŠNJICA SMRTI

Profesor Salih Fočo: BiH nedostaje kritički opus i vizija akademika Filipovića

U svojih devet decenija, uspio je ostati uspravan i dosljedan sebi i svojim idejama o vrijednosti i značenju Bosne i njenih naroda

Fočo: Akademik Muhamed Filipović jedan od najsnažnijih intelektualnih autoriteta. Avaz

E. Ma.

26.2.2023

Salih Fočo, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu povodm treće godišnjice od smrti akademika Muhameda Filipovića, kazao je da je on bio veliki čovjek, jedan od najsnažnijih intelektualnih autoriteta, gotovo enciklopedija Bosne i Bošnjaka, istaknuti filozof, pisac, povijesničar i političar.

Posebno je istakao kako BiH nedostaje njegov kritički opus, vizija rješavanja problema.  

Afirmirao i vratio u život staro nacionalno ime našeg naroda 

- Bio je omiljeni profesor, vječiti opozicionar, poznat po svom analitičkom i kritičkom mišljenju. Poštovan i hvaljen među intelektualnom zajednicom i posebno običnim narodom, ali u isto vrijeme i snažno napadan, osporavan, a počesto i vrijeđan. U svojih devet decenija, akademik Filipović uspio je ostati uspravan i dosljedan sebi i svojim idejama o vrijednosti i značenju Bosne i njenih naroda, ali i vrijednosti čovjeka i njegovih potreba - istakao je profesor Fočo.


BiH će ga, kako je dodao, pamtiti kao jednog od svojih velikih naučnika, ali i po tome što je dugogodišnjim javnim djelovanjem uspio afirmirati i vratiti u život staro nacionalno ime našeg naroda – Bošnjak i Bošnjaci.

- Profesor Muhamed Filipović je veoma dobro poznata osoba iz javnog i političkog, a posebno znanstvenog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini, a njegov rad je pozitivno cijenjen i uvažavan i u inozemstvu - rekao je Fočo.

Kako je naveo, nakon odlaska akademika Filipovića ostala je velika praznina koju je teško nadoknaditi kako u intelektualnom tako i u političko analitičkom smislu.

Nedostaje njegova logička misao i snaga promjena

Akademskoj zajednici, prema njegovim riječima, nedostaje njegova logička misao i snaga promjena kojom se u naučnom svijetu nosio i hrabrio druge da kritički propituju stvarnost i daju viziju budućnosti.

- Društvenoj i javnoj sceni nedostaje njegova iskričavost ideja i vizija Bosne i Hercegovine kao demokratske i uređene zajednice svih onih koji Bosnu razumiju i koji je žele demokratizirati i normalizirati i kao društvo i kao državu. Nama, njegovim saputnicima nedostaje kao vizionar i inspirator za različita polja društvenog djelovanja - naveo je profesor Fočo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.