OBILJEŽEN 1. MART

Kasumović: Svoju državu moramo cijeniti i poštovati

Zahvaljujući borcima Armije RBiH, građanima BiH, mi imamo državu, rekao je Kasumović

Sa današnjeg obilježavanja. Grad Zenica

A. O.

1.3.2023

Prigodnim obraćanjima, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća u Zenici je danas obilježen 1. mart - Dan nezavisnosti BiH.

Svečanost obilježavanja ovog značajnog datuma počela je kod spomen-kosturnice “Papirna”, a centralno obilježavanje upriličeno je na spomen-obilježju “Kameni spavač”.

Jedna je država

Prigodnim govorom prisutnima se obratio Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, koji je najprije čestitao 1. mart.

- Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam Dan nezavisnosti države BiH. To je jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji. Zahvaljujući borcima Armije RBiH, građanima BiH, mi imamo državu. Mnogi narodi u svijetu nemaju svoju državu. Svoju državu moramo cijeniti i poštovati, ne smijemo državu poistovjećivati niti sa jednom političkom partijom, neka ih ima stotinu, ali jedna je država - rekao je gradonačelnik Kasumović.


Kasumović: BiH je vjekovno živjela u raznim oblicima. Grad Zenica

Po prvi put otkako je gradonačelnik Kasumović na čelu Grada Zenica, danas je jedinstvenom obilježavanju 1. marta prisustvovala i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, dok su ranijih godina polaganje cvijeća obavljali sat prije delegacije Grada.

Politička različitost 

- Glavni i osnovi problem do sada je bila politička različitost. Sretan sam i zadovoljan što smo zajedno, i Vlada i Grad, danas ovdje i obilježavamo 1. mart. Moramo polako smiriti situaciju i praviti normalne uvjete za opstanak građana i države - rekao je gradonačelnik Kasumović, te podsjetio:

- BiH nije nastala 1. marta 1992. godine, ona je vjekovno živjela u raznim oblicima, ali smo tada dobili nezavisnost od bivše nam zajedničke države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.