NOVA KOALICIJA

Brčanska Četvorka uputila inicijativu za smjenu gradonačelnika

Ova inicijativa se prelila s viših nivoa vlasti Bosne i Hercegovine, kazao je Nišić

Nova koalicija u Brčkom. Fena

FENA

2.3.2023

Zastupnici u Skupštini Brčko Distrikta BiH iz SBiH, SBB-a, SDP-a, NiP-a i zastupnica iz reda nacionalnih manjina Mejra Šećić održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o mogućoj prekompoziciji vlasti u Brčko Distriktu BiH.

Predsjednik SBiH Brčko Distrikta i kandidat nove koalicije za gradonačelnika Brčko Distrikta Zijad Nišić je kazao da su zastupnici navedenih stranaka jučer podnijeli inicijativu predsjedniku Skupštine Brčko Distrikta BiH za razrješenje gradonačelnika Eseda Kadrića (SDA).

Inicijativa s viših nivoa vlasti

- Ova inicijativa se prelila s viših nivoa vlasti Bosne i Hercegovine. Grupacija stranaka iz redova Osmorke dio je novoformirane vlasti na nivou države, na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, a potpisnice sporazuma u Brčko Distriktu dio su tog političkog sastava - kazao je Nišić.

On je naglasio da će u centru programskog djelovanja nove koalicije biti borba protiv korupcije i izmjene pravilnika o zapošljavanju. S obzorim na činjenicu da je SBiH do sada činila dio vlasti u Brčko Distriktu BiH, Nišić je kazao da je konkretan povod za izlazak iz dosadašnje koalicije sa SDA nedavna odluka gradonačelnika o smjeni SBiH-ovog šefa Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Nedima Hamzabegovića.

Damir Bulčević (NiP) je kazao da program rada nove koalicije sadrži jedanaest reformskih tačaka a prva među njima je borba protiv korupcije. On je kazao da će nastojati svesti na minimum dosadašnje angažovanje saradnika po ugovoru o djelu, te da će se pokušati u skladu sa Zakonom o radu sve osobe angažovane po ugovoru o djelu angažovati na određeno vrijeme ili za stalno.

Esad Atić, predsjednik brčanskog SDP-a koji je kao i SBiH također bio dio dosadašnje lokalne vlasti, kazao je da je SDP učestvovao u formiranju vlasti u Brčkom nakon lokalnih izbora te da je podržao izbor aktuelnog gradonačelnika, ali su nezadovoljni načinom na koji je ta stranka bila uključena u rad vlasti.

Rok između 10 i 30 dana

- Dali smo priliku u tom trenutku da dođe do formiranja vlasti i izbora gradonačelnika, ali za ove dvije godine on nije ispunio naša očekivanja ni u smislu komunikacije, ni našeg učešća u donošenju odluka. Mi smo jednostavno bili izolovani i van svih procesa, te ne snosimo nikakvu odgovornost za sve ono što nije valjalo i što ne valja u Distriktu, tako da smatramo da će ova politička grupacija poboljšati stanje - izjavio je Atić.

Prema Poslovniku o radu Skupštine Brčko Distrikta BiH, predsjednik Skupštine je dužan u roku ne kraćem od deset i ne dužem od trideset dana sazvati sjednicu na kojoj će se razmatrati zastupnička inicijativa. Da bi gradonačelnik bio razriješen, inicijativu treba podržati najmanje 19 zastupnika u Skupštini, od čega je potreban najmanje jedan glas iz reda hrvatskog naroda i najmanje po tri glasa iz reda srpskog i bošnjačkog naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.