RUGLO U CENTRU GRADA

Građani ogorčeni ruševinama na Marindvoru: Ovo je bruka i sramota!

Ovo je nadležnost Općine, ona je kriva, pa onda svi ostali, rekao je Ključ

Ruševina u centru grada - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

6.3.2023

Dio zida stare centrale na Marindvoru urušio se jučer, a na svu sreću nije bilo povrijeđenih, jer se urušio na strani obale Miljacke.

Brojni građani su bez komentara, a neki smatraju da je bruka i sramota šta se događa u centru Sarajeva. Oko zgrade postavljena je žuta traka s upozorenjem "Opasnost od obrušavanja".

Odlaganje problema

Kako je za portal "Avaza" kazao jedan od građana Sarajeva, Senad Ključ, zgrada ovako stoji već 30-tak godina.

Ključ: Svi su krivi. A. Ovčina

- Bilo je pitanje kada će se srušiti, naravno, to su svi znali. Kod nas ide "Sutra ćemo, prekosutra ćemo, uradit će neko drugi", ustvari to ne smije da se čeka jer ugrožava živote prolaznika, ugrožava saobraćaj, glavnu saobraćajnicu. To treba ukloniti zato što postoji uvijek mogućnost po zakonu, ja mislim, da ako ugrožava sigurnost da dođe inspekcija, napravi rješenje, da se preda vlasniku, da se određeni rok, recimo od 30 dana. Ako to ne urade za 30 dana, onda se sruši, a naplati se od vlasnika. To je rješenje – rekao je Senad Ključ.

Na pitanje ko je odgovoran, kaže da su svi krivi.

- Svi su krivi, nisu svi isto. Ovo je nadležnost Općine, ona je kriva, pa onda svi ostali. Jednostavno, mi reagujemo na to kad se to desi – kazao je Ključ.

Opasnost za ljude

Edin Begović kazao je da su ruševine opasne za ljude.


Begović: Jako opasno. A. Ovčina

- Nije normalno da postoji tako nešto. Mislim da je strašno. Zagradili su ovdje, ne može ni da se prođe, niti pređe ulica. Stvarno je jako opasno – rekao je Begović.

Senija Omeragić je kazala da je opasno da se u centru grada nalaze ruševine.

- To se treba popraviti u što kraćem roku. Ne znam ko je kriv. Moglo je biti i povrijeđenih, moglo se svašta dogoditi. To se treba praviti. Baš u centru grada da je ruševina je sramota – istakla je Omeragić.

Omeragić: Treba se popraviti. A. Ovčina

Bez reakcije vlasti

Derviš Velić također je sličnog mišljenja.

- Bruka i sramota! Ono je poslije rata navodno pod zaštitom države, a država je trebala voditi računa, a niko ništa. Ne daj Bože da je to palo prema cesti, nego je sreća da je to palo prema Miljacki, da nikog nije povrijedilo. Jednostavno vlasti ne rade ništa, sad je li to federalni, kantonalni nivo, jel to državni nivo, ne mogu da se dogovore – poručio je Velić.


Velić: Bruka i sramota. A. Ovčina

Sanacija zgrade

Još jedna građanka Dijana kazala je da se i ranije trebala sanirati zgrada, a ne čekati ovoliko.

Dijana: Bilo je novca. A. Ovčina

- Bilo je novaca. Gdje je otišlo, to oni znaju, mi ne znamo – kazala je Dijana. 

Izjava načelnika Općine 

Podsjećamo, načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić jučer je objavio status o ovoj ruševini, gdje je istakao da je nedjelja te da nema ni federalne inspekcije, niti arhitekte Faruka Kapidžića.

- Općina Centar više neće "skupljati gelere" i biti žrtva neodlučnosti i nezainteresovanosti viših nivoa vlasti. Dosta je bilo, idemo raditi, svako svoj posao - poručio je Mandić jučer, nakon čega je uslijedila reakcija gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić. 

Reakcija gradonačelnice 

Karić je rekla da je dobro što se Mandić interesuje za posao.

- Poštovani načelniče Srđan Mandić, dobro je da ste počeli da se interesujete za posao. To me istinski raduje. Budući da gradska uprava dvije godine organizuje sastanke, šalje dopise vladi, razgovara sa vlasnicima parcela na području Kvadranta B.

Istina je da je za donošenje ovog regulacionog plana nadležan Grad Sarajevo. Ali da ste radili svoj posao Općina Centar jeste mogla ukloniti ruševne objekte ili iste adekvatno konzervirati da ne budu opasni za ljude - poručila je Karić.

Potom je ponovo Mandić reagirao, pa Kapidžić.

Kako "Avaz" saznaje federalni inspektori su bili na terenu. Ostaje da se vidi šta će biti učinjeno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.