UMJESTO ZAHVALE

U Mostaru na Dan žena postavili spomen-ploču, ali zaboravili na inicijatoricu

Svi koji su pratili sjednice Vijeća, već znaju da sam se temom Sestara Bergman bavila na različite načine u proteklim godinama, kaže Baralija

Danas ispred Gimnazije: Službeno otkrivena ploča. M. Smajkić

Meliha Smajkic

8.3.2023

Iz Gradske uprave Mostar danas su obznanili da je, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, službeno otkrivena spomen-ploča sestrama Mariji (Marie) i Berti Bergman (Bergmann).

U mostarsku Veliku gimnaziju, današnju Gimnaziju, 1905. godine su prvi put upisane djevojčice, među njima i sestre Bergman. Berta je bila prvi ženski maturant u BiH, a Marija je položila ispit zrelosti kao druga učenica. Sestre Bergman smatraju se pionirima ženskog obrazovanja u BiH, stoji uz njihova imena i godinu rođenja i smrti na spomen-ploči.

Uskraćena za odgovore

- Ploču koja je postavljena na inicijativu Židovske zajednice Mostar, otkrili su Ankica Čović, direktorica Gimnazije Mostar i Mario Kordić, gradonačelnik Mostara - saopćeno je iz Gradske uprave Mostar.

Iako je riječ o krajnje pohvalnom činu, ipak, postavlja se pitanje kakvu nam to poruku, na ovaj dan, šalju čelnici Grada, kada izostavljaju činjenicu da je spomen-ploču sestrama Bergman prva inicirala Irma Baralija, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara?


Baralija: Ipak shvatili važnost. M. Smajkić

Štaviše, nakon inicijative koju je pokrenula prije dvije godine, a kasnije i spominjala u nekoliko navrata, budući da je ostajala uskraćena za odgovore, Baralija je na sjednici Vijeća na kojoj je usvojena odluka o promjeni naziva ulica po imenima iz ustaškog režima, predlagala da jedna ponese ime po sestrama Bergman. Njeno zalaganje za sestre Bergman, zanimljivo, došlo je i do Španije, gdje živi unuka jedne od sestara i koja je posjetila ljetos u Mostaru.

Nakon ove informacije u kojoj se kao inicijator spominje Jevrejska zajednica Mostar, a na čijem je čelu Amir Gros Kabiri, predsjednik M.T. Abraham grupe, kontaktirali smo Baraliju koja je nam je kazala da je „neopisivo sretna što je napokon mostarska vlast shvatila važnost odavanja počasti i spominjanja nevjerovatnih žena kojih smo zaista imali mnogo u našoj historiji“.

Naziv ulice

- Svi koji su pratili sjednice Vijeća, već znaju da sam se temom Sestara Bergman bavila na različite načine u proteklim godinama, podnosila inicijativu da se po njima nazove jedna od ulica, da se u budžetu odvoje sredstva za podizanje spomenika i sl., tako da sam danas jako sretna što su makar dobile ploču u Gimnaziji.

Ovo je važan korak ali i dalje samo početak u procesu mijenjanja svijesti o važnosti žena i svega onoga što one rade i načina kako doprinose razvoju društva na svim poljima.

Nadam se da je ovo tek prva u nizu inicijativa naših inicijativa koje je gradonačelnik odlučio realizovati, jednako bi nam bilo važno i da se posveti rješavanju rokova čekanja na nalaze za PAPA testove - poručila je Baralija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.