REAKCIJA

Udruženje novinara BiH: Nije samo pokušaj zastrašivanja, lako može postati i atak na život

Alarm za sve u BiH da se hitno usmjeri pažnja na osiguranje sigurnosti novinara i slobode izražavanja, zaključili su iz Udruženja novinara BiH

Reagiralo Udruženje novinara BiH. Printscreen

N. Aj.

9.3.2023

Nakon što su nepoznati vandali sinoć oštetili automobile novinara Srpskeinfo Nikole Morače i urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića, oglasilo se i Udruženje novinara Bosne i Hercegovine.

Oni zahtjevaju hitnu istragu od nadležnih organa i pronalaženje počinilaca te eventualnih nalogodavaca.

Jasna osuda

- Također, od nosilaca vlasti zahtjevamo da se uputi jasna osuda bilo kakvih pokušaja napada na novinare, njihovu imovinu i slobodu javne riječi bez bilo kakvog odlaganja. Ovo nije samo pokušaj zastrašivanja već je atak na imovnu kolega, a što veoma lako može postati i atak na život, što je nedopustivo – navedeno je u reakciji Društva novinara BiH.

Istaknuto je da se sve dešava u svjetlu protesta novinara zbog policijskog ponašanja prema Nikoli Morači, ali i nezadovoljstva cijele novinarske zajednice u BiH zbog pokušaja da se donese zakon o kleveti u RS koji je, kako su napisali, najveći udar na medijske slobode ikad u BiH.

Povećan broj napada

- Broj napada i prijetnji novinarima u posljednje dvije sedmice je povećan što je svakako alarm za sve u BiH da se hitno usmjeri pažnja na osiguranje sigurnosti novinara i slobode izražavanja – zaključili su iz Udruženja novinara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.