SJEĆANJE

Godišnjica ubistva: Kako je Zoran Đinđić volio Bosnu

Podsećala ga je na jedan lijep period njegovog života, kazala je njegova sestra Gordana

Đinđić: Ubijen prije 20 godina. Beta

E. Ma.

12.3.2023

Na današnji dan prije 20 godina ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić.

Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu, a rodnu Bosnu je izrazito volio. Njegova majka Mila je također iz BiH. Porodica Đinđić se iz BiH preselila u Srbiju krajem šezdesetih godina, ali njihova veza sa Bosnom nikada nije prekinuta.

O Zoranovoj ljubavi prema Bosni govorila je ranije njegova sestra Gordana Đinđić-Filipović.



Đinđić-Filipović: Lijepi dani. Blic.rs

- Podsećala ga je na jedan lijep period njegovog života. Beograd je velegrad u kojoj nema te opuštenosti i bezbrižnosti. Naš otac je bio vojno lice i mi smo u tom duhu vaspitani - govorila je Zoranova sestra.

Kako je rekla, nikada nisu bili učeni da gledaju na nacionalnost prijatelja.

- Zoran je u duši bio Jugosloven, kao što sam i ja bila i ostala Jugoslovenka i ne mogu nikako da se pomirim sa tim da među narodima postoje razlike koje treba da ih dijele. Kakav je ko, sve zavisi od čovjeka, a ne da li je Musliman, Srbin ili Hrvat - istakla je Gordana.

Opisala je i vrijeme kada su živjeli u Bosni.

- Mi smo u Travnik došli da živimo 1962. godine, a odselili smo se 1969. godine. Osim što je bio odličan đak, Zoran je stizao sve - da se bavi šah klubom, karateom i djevojkama. Pored toga njegovim nestašlucima nije bilo kraja. Sjećam se kako smo u Popovskom vrtu brali zelene rezdelije i od njih dobijali herpese na usnama. Onda smo od mame dobijali batine jer nas je upozoravala da ne smijemo da diramo tuđe - rekla je Gordana.

Zoran se nikad nije izdvajao iz društva, prisjetila se ona.


Travnički dani Zorana Đinđića. Privatni arhiv

- On se u Travniku skijao niz nasip kuda je prolazila pruga iza zgrade u kojoj smo živjeli. Imam fotografiju gdje se spušta na tim pravljenim drvenim skijama. Ja ih imam kod kuće, kao i njegovu gitaru na kojoj svirao u Travniku.Zoran je neobično volio Travnik. Imao je svoje društvo sa kojima je sve vreme kontaktirao. U prvom razredu gimnazije imao je i prvu ljubav, zvala se Duška - neka su od njenih sjećanja.

Kako je navela, kada je bio premijer Srbije, do njega se teško dolazilo.

- Jednom prilikom u Beograd su došli njegovi travnički školski drugovi. Obezbjeđenje u Vladi Srbije ih nije pustilo, jer nisu bili najavljeni. Međutim, oni su se dosjetili i poslali mu zajedničku fotografiju. On je odmah prekinuo važan sastanak i potrčao da se vidi s njima - istakla je Gordana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.