ODLUKA

Turski parlament danas glasa o kandidaturi Finske za NATO

Sjednica Generalne skupštine počet će u 14 sati po lokalnom vremenu

Erdoan: Turska još nije spremna da odobri kandidaturu Švedske. Printscreen

E. A.

30.3.2023

Parlament u Turskoj bi trebao glasati o članstvu Finske u NATO-u, a kandidatura Švedske je još na čekanju nakon niza sporova između Ankare i Stockholma.

Ono što je potrebno da bi se nova zemlja pridružila NATO-u, svaka od postojećih članica alijanse treba da da svoje formalno odobrenje. 

Sjednica Generalne skupštine počet će u 14 sati po lokalnom vremenu (11:00 GMT), navodi se na web stranici Zakonodavnog doma.

Redovan sastanak

Finski predsjednik Sauliji Niinistom nakon nedavnog sastanka u Ankari s predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) najavio je da su započeli proces ratifikacije za prijem Finske u alijansu.

Dio memoranduma koji je Erdoan naveo, jesu napori nordijske zemlje da održi svoja obećanja. On je, također, izrazio nadu da će članstvo Finske u NATO-u biti ratificirano prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora, koji su zakazani za 14. maj.

U međuvremenu, Erdoan je istakao da Turska još nije spremna da odobri kandidaturu Švedske, rekavši da Švedska nije pozitivno odgovorila na zahtjeve Ankare za izručenje terorista.

Višedecenijska politika

Švedska i Finska prekinule su višedecenijsku politiku neutralnosti i podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu. 

Sve članice NATO-a, osim Turske i Mađarske, ratificirale su pristup, ali za ulazak zemalja u NATO neophodno je odobrenje svih članica.

Ankara je ranije rekla da Švedska mora prvo zauzeti jasniji stav protiv terorista. Turska je često govorila da se ne protivi širenju NATO-a, ali kritikuje Štoklom zbog toga što ne poduzima mjere protiv elemenata koji predstavljaju prijetnju sigurnosti Ankari.

Prošlog juna, Turska i dvije nordijske zemlje potpisale su memorandum za rješavanje legitimnih sigurnosnih zabrinutosti Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi. Ali, nedavne demonstracije u Štoklomu dovele su za turske vlasti u pitanje opredijeljenost Švedske da preduzme korake neophodne za članstvo u NATO-u.

Uoči historijskog samita NATO-a, tri zemlje su u junu potpisale trilateralni sporazum koji je spriječio turski veto. Nordijske zemlje su u memorandumu navele da će se pozabaviti zahtjevima Turske za izručenje terorista. 

Osim toga, u zajedničkoj direktivi se navodi da Finska i Švedska "neće pružiti podršku organizaciji opisanoj kao FETO" i "terorističkim grupama".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.