ZDRAVSTVO

Inspekcija šalje prekršajne naloge: Kakve su kazne za roditelje koji ne vakcinišu djecu

Žalosno je da u KS imamo stepen vakcinacije negdje oko 23 posto, to je poražavajuće, kazao je Vranić

KS se ne može pohvaliti visokom stopom imunizacije. Screenshot

5.4.2023

Broj vakcinisanih osoba u Kantonu Sarajevo je na izrazito niskom nivou, a to se odražava i na broj vakcinisane djece. Sve više je roditelja koji u domovima zdravlja potpišu saglasnost za odbijanje davanja vakcine djetetu. Iako je za upis u vrtić ili školu potrebna potvrda o vakcinaciji, do sada nije zabilježen slučaj u Kantonu Sarajevo, ali ni BiH da se dijete nije upisalo u školu jer nije vakcinisano.

Sve uglavnom završi na plaćanju novčane kazne koja se, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kreće od 100 KM do 2.000 KM.

Zakonska odredba

S druge strane, ukoliko roditelj nakon reakcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove prihvati obavezu izvršenja imunizacije u roku od dva mjeseca, novčana kazna se poništava.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je ukazao na značaj vakcinisanja te dao mišljenje zbog čega su roditelji još, iako neopravdano, skeptični po tom pitanju.

- Obavezna vakcinacija je zakonska odredba. Žalosno je da u KS imamo stepen vakcinacije negdje oko 23 posto, to je poražavajuće. A kada dobijemo epidemiju morbila, zaušnjaka ili bilo čega, onda je belaj - kazao je Vranić.

Problem je, dodaje, u antivakserskom lobiju koji je napravio snažnu kampanju dezinformiranja i zbunjivanja javnosti.

- Neke zemlje su uvele pravilo da nevakcinisana djeca ne mogu biti upisana u školu ili vrtić.

Mora se naći neki zakonski okvir koji će se poštovati, djeca se moraju vakcinisati. Cijeli svijet je vakcinisan i opstanak svijeta je spašen zbog vakcinacije, inače bi pola čovječanstva pomrlo da nije imunizacije. Roditelji odbijanjem vakcinisanja direktno ugrožavaju zdravlje svoje djece - pojasnio je Vranić za “Avaz”.

Jak lobi

Naglašava da su opovrgnute tvrdnje da vakcine izazivaju autizam.

Vranić: Javnost zbunjena kampanjom dezinformiranja. Fena

- Međutim, to je pokrenulo jedan jak antivakserski lobi. Svjedoci smo svemu šta se dešavalo u periodu korone. Ljudi su umirali, ali nisu htjeli da se vakcinišu. Imate čak i poznate ličnosti koje propagiraju nevakcinisanje poput Novaka Đokovića, kojem ne daju da uđe u neke zemlje zbog toga što se nije vakcinisao - istakao je Vranić.

Poslali smo upit Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUIP) o tome koliko je do sada izdato prekršajnih naloga zbog nevakcinisanja djece, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Ispod preporuka

Procent redovno vakcinisane djece u BiH daleko je ispod preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Najveći pad je zabilježen kod vakcine protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.