ZABRINJAVAJUĆE

Šta je otkrilo uputstvo za Fadilove "malina" respiratore: Prenosni uređaji, mogu izazvati smrt

U tački devet uputstva još jednom je naglašeno da se respiratori uglavnom koriste za pružanje hitne pomoći

Novalićevi i Fikretovi respiratori. Agencije. Avaz/Facebook

D. H.

4.4.2023

U Sudu BiH sutra će biti izrečena presuda Fadilu Novaliću, premijeru Federacije, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, Fikretu Hodžiću, vlasniku „Srebrene maline“, kao i samoj firmi, te Jelki Milićević, federalnoj ministrici finansija, koji su optuženi u aferi „Respiratori“ za nabavku 100 uređaja kineskih respiratora po cijeni od 10,5 mliona KM.

Jasno opisana namjena respiratora. Screenshot

Nisu za intenzivnu

O kakvom kvalitetu respiratora se radilo, govori činjenica da su Sjedinjene Države tokom 2021. uništile stotine njihovih primjeraka zato što nisu imali dozvolu, ali i samo upustvo za njihovo korištenje čije je detalje "Avaz" objavio u aprilu 2021.

Uputstvo za upotrebu potvrdilo je ono na što su upozoravali brojni stručnjaci – "malina" respiratori su prenosni i nisu za intenzivnu njegu.

Tako se, kada je u pitanju njihova namjena, u uputstvu jasno navodi da se respiratori upotrebljavaju za:

- Kola hitne, pružanje prve pomoći: Ovi respiratori namijenjeni za korištenje u različitim okruženjima poput hitne pomoći, operacione sale, ambulatnih kola, prilikom transfera pacijenta i pružanja prve pomoći.

Upotrebljavani na intenzivnoj njezi

Dakle, nema riječi o tome da se ovi respiratori mogu koristiti na intenzivnoj njezi. Ipak, respiratori su na KCUS-u bili upotrebljavani na intenzivnoj njezi, što je prije dvije godine potvrdila i direktorica ove ustanove Sebija Izetbegović.

- Mi nećemo povući respiratore zbog odgovornosti prema porodicama pacijenata, kao i zbog mogućnosti da nas Kinezi tuže. Ti respiratori koriste se po izboru zbog kliničke slike, zaključila je Izetbegović.

Još direktniji bio je njen suprug Bakir Izetbegović, koji je u subotu, 3. aprila 2021. izjavio kako "svi respiratori rade", da to zna "iz prve ruke", te da će svih 100 respiratora zbog kojih traje suđenje, "uskoro spašavati živote".

U uputstvu se također spominje da ovi respiratori nemaju tzv. PEEP, (pozitivan pritisak na kraju ekspirija), koji je jako značajan u liječenju pluća koja su napadnuta COVID-19).

Opasnosti od upotrebe malina respiratora. Twitter

Upozorenja za abnormalnosti

Upozorava se da respiratorima može upravljati samo obučeno osoblje, te da ako je pacijent povezan na respirator, nije dozvoljeno održavanje, prekrivanje ili kretanje.

- Predlažemo da specijalno osoblje nadgleda mašinu sve vrijeme kako bi se adekvatno i pravovremeno riješila bilo kakva upozorenja ili drugi problemi, navodi se u uputstvu.

U jednom dijelu se kaže da u slučaju bilo kakvih abnormalnosti ovi respiratori mogu izazvati povredu ili čak smrt pacijenta.

- Ako postoje bilo kakva upozorenja vezana za abnormalnosti u pogledu performansi uređaja, ne smije se koristiti. U slučaju abnormalnosti može izazvati povrede ili čak smrt pacijenta, ili oštećenje mašine.

Navodi se i da, iako je proizvođač u potpunosti razmotrio kliničku sigurnost respiratora, obučeno osoblje bi trebalo nadgledati aparat i pacijenta sve vrijeme.

- Ako mjerne vrijednosti nisu dovoljno precizne, proučite trenutno stanje pacijenta drugim metodama, a zatim provjerite radi li mašina normalno.

U tački devet uputstva još jednom je naglašeno da se respiratori uglavnom koriste za pružanje hitne pomoći.

- ACM812A se uglavnom koristi za pružanje prve pomoći u slučaju respiratornih problema ilrespiratorne anestezije itd. Uobičajeno se instalira u kolima hitne pomoći ili u druge medicinske automobile. Također se koristi u prenosnim okruženjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.