MIGRANTSKA KRIZA

Pojačan pritisak na istoku BiH: U prihvatnim centrima trenutno 1.299 migranata

Ovo je iznenađujuće veliki broj, a s toplijim danima očekujemo da on bude i povećan, istakao je Sarajlić

Migranti koriste ovu rutu na putu ka EU. Printscreen

Alen Bajramovic

10.4.2023

Prema podacima Gradske organizacije Crvenog križa Goražde, koja je već duži period uključena u projekt podrške migrantima koji na putu ka Evropi koriste ovu rutu, od Nove godine pojačan je priliv uprkos lošim vremenskim uvjetima. Prva pomoć zbog povreda, žuljeva i promrzlina, zbog oboljenja poput šuge i pomoć u garderobi i hrani, usluge su koje migrantima pružaju volonteri Crvenog križa.

- Od početka godine registrirali smo 703 migranta, ali mislim da ih je bilo i više jer jednostavno ne uspijevamo da ih sve registriramo. Najčešće se radi o osobama iz Afganistana, Pakistana, Maroka, Tunisa, Bangladeša... Ovo je iznenađujuće veliki broj, a s toplijim danima očekujemo da on bude i povećan - kazao nam je Emir Sarajlić, sekretar CK Goražde.

Pritvorska jedinica

Dramatično pismo prije nekoliko dana uputio je premijer USK Mustafa Ružnić, koji je upozorio na povećan broj migranata, među kojima su i oni koje Hrvatska vraća na teritoriju naše zemlje.

- Posebno je zabrinjavajuće to što postoje indicije da je među novopridošlim migrantima na područje USK i za nas nepoznat broj onih koji bi mogli predstavljati potencijalni sigurnosni izazov. U prilog tome govore i podaci da je u privremenom prihvatnom centru na Lipi otvoren Centar za detenciju, koji je svojevrsna pritvorska jedinica u koju se, prema našim informacijama, smještaju migranti kojima se zabranjuje kretanje i pod prismotrom su - naveo je, između ostalog, Ružnić.

Sarajlić: Pružaju pomoć. Društvene mreže

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa kazao je za „Avaz“ da je situacija ipak stabilna, jer je u privremenim prihvatnim i Imigracionom centru trenutno smješteno 1.299 migranata.

Netačne informacije

- Od tog broja u centru Lipa, koji je u posljednje vrijeme tema javnosti, smješteno je 326 osoba, a kapacitet ovog centra je 1.500. U posljednjih mjesec, na osnovu sporazuma o readmisiji s Hrvatskom, prihvatili smo 596 migranata, a oni su smješteni u više prihvatnih centara u BiH - naveo je Laketa.

Laketa: Stabilna situacija. Društvene mreže

Sporazumima je predviđen prihvat u skraćenom, odnosno redovnom postupku, ali Laketa naglašava da nisu tačne informacije da BiH prima sve migrante iz Hrvatske, pa čak i iz drugih članica EU.

Centar još nije u funkciji

Kada je riječ o Centru za detenciju, Laketa navodi da je on od prošle godine u izgradnji i da još nije u funkciji. Njegovu izgradnju finansira EU iz Instrumenta predpristupne pomoći IPA, posredstvom Međunarodnog centra za razvoj migracijskih politika (ICMPD).

- Namijenjen je za privremeno zadržavanje migranata, a njegov status će se regulirati preko Ministarstva sigurnosti, odnosno Vijeća ministara BiH. Hoće li biti predat Službi za poslove sa strancima, to ćemo vidjeti. Svi centri u BiH, pa i Lipa su otvorenog tipa, a, ako Služba raspolaže informacijama da neka osoba predstavlja prijetnju po BiH, ona se ne zadržava ni u jednom kampu, već se dovodi u Imigracioni centar, koji je smješten u Istočnom Sarajevu i koji je pod nadzorom 24 sata. Mi to radimo u saradnji s OSA-om i drugim službama u BiH - kazao je direktor Službe Žarko Laketa.

U prva tri mjeseca ove godine u skraćenom postupku smo prihvatili 760 osoba, ali smo, također, odbili 981. U redovnom postupku izvršili smo prihvat 308, a odbili 746 osoba. To govori da su izjave pojedinih političara iz lokalnih vlasti USK netačne, dodao je Laketa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.