OLAKŠICA PORODICAMA

Dodatna ambulanta u Općoj bolnici za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju

Kavalec ističe da Udruženje "Dajte nam šansu" radi direktno s porodicama koje imaju člana s poteškoćama u razvoju

Olakšica za roditelje i djecu. Armin Durgut / Pixsell

FENA

10.4.2023

Dodatna ambulanta "Sve na jednom mjestu" za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju počinje zvanično s radom danas u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Direktorica Udruženja "Dajte nam šansu", koje je iniciralo otvaranje ovakve ambulante, Ines Kavalec kazala je za Fenu da je dodatna ambulanta mjesto gdje će roditelji koji imaju dijete i osobu s poteškoćama u razvoju dobiti specijalističke usluge na jednom mjestu.

Dodatna ambulanta

Kavalec ističe da Udruženje "Dajte nam šansu" radi direktno s porodicama koje imaju člana s poteškoćama u razvoju, osluškuje potrebe i nastoji na njih odgovoriti te je upravo primjer toga ova dodatna ambulanta.

Pojašnjava da se, naprimjer, prilikom pružanja stomatoloških usluga, 90 posto ove populacije mora uspavati da bi se izvršila popravka ili vađenje zuba.

- To znači da moraju pristupiti svim ljekarskim pregledima i nalazima kao da idu na operaciju. Upravo će dodatna ambulanta pružati takve vrste usluga. Odjednom vađenje krvi, RTG pluća, ekg, pregled pedijatra, mišljenje anesteziologa i slično, za što su dosad roditelji morali mijenjati barem pet-šest ljekara, odnosno mijenjati više mjesta, što je vrlo stresno i za roditelje i za djecu. S obzirom na to da pričamo o djeci koja u većini nisu na tom nivou komunikacije da mogu razumjeti, ne mogu strpljivo čekati, sjediti, boje se nepoznatih osoba, promjene mjesta i slično, što je zaista stresno za cijelu porodicu - kazala je Kavalec.

Podrška porodicama

Dodala je da je za većinu porodica koje imaju člana s poteškoćama u razvoju veoma stresno izvršiti ljekarske (specijalističke) preglede njihove djece. Stoga, ova dodatna ambulanta nije samo podrška isključivo djetetu ili osobi, već je podrška za cijelu porodicu.

- Ovo je podrška za porodicu, da smanjimo stres roditeljima koji svakako kroz čitav život biju bitku za svoju djecu, jer ovo je populacija koja zaista do kraja života treba svoje roditelje. A zadatak sistema bi trebao da bude da pokušamo olakšati ovoj populaciji, odnosno roditeljima da očuvamo njihovo zdravlje - podvukla je.

Dodatna ambulanta je namijenjena za porodice s područja Kantona Sarajevo, odnosno usluge dodatne ambulante mogu koristiti djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju sa područja KS, bez obzira da li su član Udruženja ili ne.

Elektronske uputnice

- Ovo je sistemska podrška i ovo apsolutno nema veze sa tim da li pripadaju nekom udruženju ili ne. Način kako će se u prvih mjesec dana moći koristiti usluge dodatne ambulante jeste da je adresa za traženje termina Udruženje "Dajte nam šansu". Roditelj trebaju pozvati Udruženje i mi u kontaktu sa osobom koja je zadužena u ime Opće bolnice dobijamo termin za tu porodicu. Također, uputnice će se automatski dostavljati elektronskim putem bez potrebe odlaska kod doktora opće prakse - pojasnila je Kavalec.

Ona je zahvalila direktoru Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" prof.dr. Ismetu Gavrankapetanoviću i svima koji će činiti tim dodatne ambulante.

Kako je rekla, nema zvanične podatka koliko je na području KS porodica s djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju, a Udruženje "Dajte nam šansu" trenutno ima svojih 800 članova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.