SUD BIH

Dubravko Čampara svjedočio na suđenju Boži Mihajloviću: Novac je nestao iz sefa

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje

Dubravko Čampara i Božo Mihajlović. Printscreen / Detektor

H. J. I / Detektor

12.4.2023

Svjedok Optužbe je na suđenju Boži Mihajloviću, suspendovanom tužiocu za nesavjestan rad u službi, rekao da je u Državnom tužilaštvu uobičajena praksa bila potpisivanje dokumenata u ime drugih tužilaca.

Dubravko Čampara je ispričao kako je predmet "Radomir Kojić", pored ostalih predmeta, dobio od stranih tužilaca u Tužilaštvu BiH u periodu kada su napuštali instituciju.

Oduzeti novac nestao

- Predmet sam dobio u koricama, a oduzeti novac je već bio u kasi deponovanih predmeta (KDP). (…) Većina oduzetih predmeta ostala je u Tužilaštvu i nisu otišli u Okružni sud u Istočnom Sarajevu nakon prosljeđivanja- kazao je Čampara.

On je rekao kako je i sam Radomir Kojić bio obaviješten da je oduzeti novac nestao i da mu ne može biti vraćen.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 KM. Njemu je prvobitno suđeno u Sudu BiH, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Kada je u pitanju predmet “Lutka”, Čampara je kazao kako je Sud donio odluku o oduzimanju novca kojeg više nije bilo u sefu.

- Traženo je da dostavim novac Sudu, ali je to bilo nemoguće jer je novac nestao - rekao je Čampara.

Uobičajena praksa

Na upit tužiteljice Medine Džerahović o tome koliko česta je bila praksa potpisivanja dokumenata u ime drugih tužilaca, Čampara je kazao kako je to bila uobičajena praksa te da je za Mihajlovića "potpisao milion puta".

Na upit branioca Vlade Adamovića da li je odnos među radnicima Tužilaštva BiH bio baziran na povjerenju, Čampara je odgovorio potvrdno.

Na upit da li je ikada otišao za daktilografom da vidi da li je nešto deponovao u KDP, Čampara je odgovorio negativno. Također, Čampara je rekao kako tužitelji nisu znali šta se dešava u KDP-u te su tek 2017. godine vidjeli "kako sve to izgleda".

Na dodatno pitanje tužiteljice Džerahović da li je neko davao povratnu informaciju o smještanju predmeta u KDP, Čampara je odgovorio: "Niko."

Nastavak suđenja planiran je za 26. april.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.