NASTAVAK SJEDNICE

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH: Ko je dao priznanje 7. muslimanskoj brigadi

Za predloženi zaključak glasalo je sedam članova komisije, dva su bila protiv, a jedan suzdržan

Sa jedne od prethodnih sjednica. Printscreen

H. J. I.

12.4.2023

Sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH nastavljena je danas nakon što je prekinuta prošle sedmice odmah nakon usvajanja dnevnog reda.

Problem je tada nastao jer nije prihvaćen prijedlog za dopunu dnevnog reda člana komisije Sredoje Novića (SNSD), koji je predložio da se zatraži od Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH da u roku od 15 dana dostavi Komisiji informaciju o tome da li je tačno da je Štab Oružanih snaga ili neko drugi unutar Oružanih snaga dodijelio priznanje Udruženju 7. muslimanske viteške brigade iz Zenice, o čemu se, kako je kazao, pisalo u sredstvima informiranja.

Neutralnost OS BiH

Predsjedavajući Zajedničke komisije Jasmin Imamović (SDPBiH) je na početku sjednice informirao članove komisije da je obavio konsultacije sa svojim zamjenicima, te su zajedno utvrdili zaključak koji je danas predložen komisiji.

Zaključak, koji su prihvatili članovi komisije, definira da "Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH traži od Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH da joj u roku od 15 dana dostavi informaciju o tome da li je tačno da je Zajednički štab OSBiH ili neko drugi unutar Oružanih snaga BiH dodijelio priznanje Oružanih snaga BiH Udruženju 7. muslimanske viteške brigade iz Zenice".

- Ako je tačno da je to učinjeno, traži se informacija ko je upoznat s tim i i na osnovu kojeg zakonoskog osnova proizilazi ovlaštenje da se uopće dodjeljuju takva priznanja, ko je i kada pokrenuo inicijativu i zahtjev da se priznanje dodjeli, kome je ona upućena i ko je odlučivao o tom prijedlogu. Traži se i informacija o tome da li je tim činom narušena neutralnost Oružanih snaga BiH - navodi se u zaključku.

Za predloženi zaključak glasalo je sedam članova komisije, dva su bila protiv, a jedan suzdržan.

Špago: Prekršen je Poslovnik o radu

Član Komisije Šerif Špago (SDA), koji je glasao protiv ovog zaključka, upitao je predsjedavajućeg Komisije pod kojom tačkom dnevnog reda je usvojen ovaj zaključak, s obzirom na to da su prošli put usvojili dnevni red.

Imamović je kazao da je sjednica prošle sedmice prekinuta, te da je ovo nastavak te sjednice i da je na početku nastavka sjednice zaključak usvojen. Špago je zatražio da u zapisnik sa ove sjednice uđe njegovo mišljenje da je zaključak usvojen mimo tačaka dnevnog reda, čime je prekršen Poslovnik o radu.

Zajednička komisije za odbranu i sigurnost BiH podržala je danas principe Prijedloga zakona o graničnoj kontroli, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona, s oznakom EI, kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti s pravnom stečevinom Evropske unije (acquis).

Izrada novog zakona o graničnoj kontroli nameće se i kao jedan od prioriteta iz Strategije integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini za period 2019 - 2023. godine.

Prijedlog zakonskog rješenja

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Radovan Kovačević (SNSD) je kazao da su dobili mišljenje nekoliko ministarstava iz RS, prije svega Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koje nema nikakvih određenih zamjerki na ovaj prijedlog.

- Međutim, druga ministarstva imaju mnogo zamjerki na ovaj prijedlog zakonskog rješenja, konkretno da je rješenje manjkavo, da nije urađeno na adekvatan način, da zadire u nadležnosti RS-a na više mjesta - naveo je Kovačević, te dodao da će podržati principe predloženog zakona, ali da će u narednim koracima amandmanski djelovati.

Član Komisije Slavko Matić (HDZ BiH) je kazao da podržava principe predloženog zakona, "ali sadržajno smatra da postoji nedostatak u člancima gdje se govori o izgradnji, upravljanju, opremanju, održavanju graničnih prijelaza".

Usklađenost sa standardima EU

Prema njegovim riječima, nigdje se ne spominje koji je dio države BiH od graničnog prijelaza do granične linije. Kaže da sva tri prijelaza u Posavini - Orašje, Bosanski Šamac, Svilaj imaju te probleme.

Član Komisije Šerif Špago (SDA) je kazao da se radi o zakonu koji ima oznaku EI, što predstavlja usklađenost sa standardima EU, te da će on uvijek principijelno glasati za takve zakone koji prođu Vijeće ministara BiH.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost danas nije podržala principe Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Komisija je prihvatila i nekoliko izvještaja, među kojima je i Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2022. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.