FEDERALNI MINISTAR

Čampara za "Avaz" o poništenju doktorata Sebiji: Drago mi je da postoji Univerzitet na koji politika ne može utjecati

Tako da su to pozitivne stvari koje se dešavaju inače u obrazovanju što je bitno za BiH, istakao je Čampara

Aljoša Čampara. Fena

13.4.2023

Na današnjoj vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu data je podrška rektoru Rifatu Škrijelju da postupi po nalogu inspekcije i izvrši upravnu mjeru poništenja diplome doktora nauka direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović. 

Kako za portal "Avaza" ističe federalni ministar unutrašnjih poslova i delegat Naroda i pravde u Domu naroda Federacije BiH Aljoša Čampara, Senat UNSA-e, predvođen rektorom Rifatom Škrijeljom, najeminentiji su ljudi za donošenje takvih odluka.

- Senat UNSA i rektor, odnosno rektorat su najeminentniji ljudi, stručnjaci, kadrovi iz različitih oblasti, donijeli su i donosili su svoje odluke.

Meni je drago da postoji Univerzitet koji je potpuno autonoman, koji može donositi autonomne odluke, da ne može ni politika niti niko utjecati na njega. Tako da su to pozitivne stvari koje se dešavaju inače u obrazovanju, što je bitno za BiH, jer BiH kao država može samo opstati ukoliko imamo dobre, edukovane, stručne i obrazovane kadrove u BiH - rekao je Čampara. 

Podsjećamo, na današnjoj sjednici Senata UNSA-e članovi Senata razmatrali su izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji se odnosi na doktorat direktorice KCUS-a.

Za ovu odluku je bilo 30 članova Senata, protiv su bila dva, a suzdržanih šest.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.